vrijdag 10 augustus 2018

Somohardjo (PL) roept alle Surinamers van Javaanse afkomst om de eenheid te behouden

'Wat we willen hebben is inspraak en gelijke behandeling, we willen geen underdog zijn'

- 'Als we een vuist maken, kan hij ons niet breken, de politiek van Bouterse is inbraakpolitiek'
- 'Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan was de NDP weggevaagd, niet alleen in Commewijne, maar landelijk'


Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), heeft gisteren, donderdag 9 augustus 2018, tijdens de viering van 128 jaar Javaanse Immigratie en de Bigi Sma Dey in het Open Lucht Museum te Nieuw-Amsterdam een oproep gedaan aan alle Surinamers van Javaanse afkomst om de eenheid te behouden. 'Laat je niet verdelen. Laat je niet gebruiken als muurbloempje. Want dat betekent dat je er wel bent, maar geen enkele inspraak hebt.' Dit schrijft Starnieuws.


Pogingen om de partij tegen te werken in de organisatie van deze activiteit, zijn volgens Somohardjo op niets uitgelopen. Hij zei, dat de Javanen duidelijk hebben bewezen dat ze zich niet laten omkopen, getuige het feit dat ze massaal Nieuw-Amsterdam hebben bezocht. 'Niet omdat ze van PL zijn, maar omdat ze de NDP niet meer willen hebben.'

Hij merkte op, dat in tegenstelling tot elders, waar kennelijk met geld en pakketten is geschermd om de mensen te laten deelnemen, degenen die hebben meegedaan aan de PL-activiteiten hun eigen vervoer hebben ingezet en zelf hebben gekookt voor onder andere de seniore burgers. 'We hebben wel de benodigdheden gegeven zoals rijst en suiker. En dat is gotong royong, elkaar helpen. Maar, er zijn mensen die een raar begrip hebben van gotong royong. Gotong royong met ’s lands gelden? Dat is geen gotong royong. Dat is het volk misleiden', vindt de PL-voorzitter.

(Bron foto: Facebook)
De PL-voorzitter zei, dat er vele Javanen zijn die belangrijke functies bekleden, maar geen enkele inspraak hebben. Verenigd in een partij hebben ze volgens hem echter wel inspraak. Ook als ze verenigd zijn in een organisatie is de kans inspraak veel groter.

Somohardjo meent, dat toen de PL vanaf 2000 in de regering zat, zij aantoonbaar zaken heeft kunnen realiseren voor haar achterban. Hij vroeg zich af hoeveel districtscommissarissen of ambassadeurs van Javaanse afkomst er nu zijn.

Ook merkte hij op, dat er in Indonesië geen Surinaamse ambassadeur is aangesteld en zei dat de relatie tussen beide landen totaal verwaarloosd is.

'Men kijkt neer op de Javanen en dat willen we niet hebben. Een Javaan is even sterk en heeft dezelfde kwaliteit. Wat we willen hebben is inspraak en gelijke behandeling. We willen geen underdog zijn en geen tweederangs behandeling hebben. We willen gelijke rechten en nationale eenheid. Daarom doen we alvast een beroep op alle Javanen om die eenheid te vormen', luidde de oproep van de PL-voorzitter.

De politicus merkte op. dat 2020 zijn laatste verkiezingen zijn. Na 50 jaar in de politiek is zijn wens dat de Javanen echt een eenheid gaan vormen. 'Als we een vuist maken, kan hij ons niet breken. De politiek van Bouterse is inbraakpolitiek', vindt Somohardjo, die eraan toevoegde, dat dezelfde inbraakstrategie ook is toegepast in de economie en op het gebied van cultuur. 'Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan was de NDP weggevaagd. Niet alleen in Commewijne, maar landelijk.'

De politicus sprak de hoop uit dat het Surinaamse volk in vrede naast elkaar kan leven. 'En wij als Javanen dansen onze djarang kepang, de anderen hun natak, anderen dansen hun kawina. Belangrijk is voor ons dat wij naast elkaar en met elkaar moeten kunnen leven', sprak hij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten