vrijdag 10 augustus 2018

Klimaatverandering eist verwoestend tol van gletsjers in Colombia

Colombiaanse gletsjers hebben de afgelopen 150 jaar 90% van hun ijsmassa verloren

Het vooruitzicht van het zien van besneeuwde bergtoppen in dit land behoort binnenkort tot het verleden


Klimaatverandering eist een verwoestend tol van de gletsjers in Colombia, volgens het Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales van het land - IDEAM. In een studie die vorige maand werd vrijgegeven, zullen binnen de komende 30 jaar de zes overgebleven gletsjers die de toppen van de Colombiaanse 'nevados  bedekken, verdwijnen als het ijs tegen de huidige snelheid blijft smelten. 

Volgens de studie was de Sierra Nevada de Santa Marta in 1850 bedekt met 82 vierkante kilometer sneeuw, maar in 2017 was er nog maar 6,7 kilometer over. En in termen van de totale som van het land, hebben de Colombiaanse gletsjers in de afgelopen 150 jaar 90% van hun ijsmassa verloren, van 374 vierkante kilometer tot een schamele 37.

'Elke gletsjer wereldwijd wordt geconfronteerd met dit dilemma', zei Ómar Franco , directeur van IDEAM, tijdens een persconferentie.


'Het zijn niet alleen Colombiaanse gletsjers die lijden.' 

Het smelten, verduidelijkt hij, kan niet alleen worden toegeschreven aan de stijging van de temperatuur op aarde, maar ook aan het weerpatroon van El Niño dat tussen 2015 en 2016 het land heeft getroffen en ernstige droogte heeft veroorzaakt.

De fysieke en geografische kenmerken van elke gletsjer worden ook nadelig beïnvloed door microklimaten en de menselijke voetafdruk veroorzaakt door ongereguleerd toerisme. Het IDEAM voorspelt dat de ijskappen die behoren tot vier van de stratosfeer-vulkanen in het land - Nevado del Ruíz, Tolima, Huila en Santa Isabel - in 2050 zullen verdwijnen.



De gletsjers van de bergketens Sierra Nevada de Santa Marta en Nevado del Cocuy zouden een langere levensduur kunnen hebben gezien hun afstand naar dichtbevolkte gebieden, en afwezigheid van menselijke activiteiten, zoals wandelen dat kwetsbare oppervlakken afbrokkelt.

Volgens het meteorologisch instituut zal de hoogste en meest uitgebreide gletsjer van het land - Sierra Nevada El Cocuy - de laatste zijn die verdwijnt. Voormalig minister van Leefmilieu Luis Gilberto Murillo woonde ook de briefing bij en merkte op, dat Colombia veel te verliezen heeft met de opwarming van de aarde, aangezien het op de tweede plaats staat in de wereld op het gebied van biodiversiteit.

'We roepen landen op die grote uitstoters van broeikasgassen zijn om hun beloften na te komen', zei de minister.

Hoewel de industriële sector in Colombia slechts 0,5% van de wereldwijde koolstofemissies bijdraagt (China, de Europese Unie en de Verenigde Staten dragen meer dan 50% bij), zijn de gevolgen voor de gletsjers verwoestend, en tenzij de leidende economieën van de wereld hun broeikasgassen reduceren  in het komende decennium, zal het vooruitzicht van het zien van besneeuwde bergtoppen in dit land binnenkort tot het verleden behoren.

(Suriname Mirror/The City Paper Bogota/El Colombiano/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten