vrijdag 10 augustus 2018

Hooggerechtshof van Peru accepteert verzoek 'humanitaire' gratie oud-president Fujimori te herzien

Verzoek ingediend door familie van slachtoffers van de Barrios Altos en La Cantuta bloedbaden


Het Hooggerechtshof van Peru heeft een verzoek geaccepteerd om het 'humanitaire' pardon - gratie -  te herzien dat werd verleend door voormalig president Pedro Pablo Kuczynski (PPK) aan de voormalige president en voor schending van mensenrechten veroordeelde Alberto Fujimori

Het verzoek werd ingediend door de familie van de slachtoffers van de Barrios Altos en La Cantuta bloedbaden nadat het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens besliste, dat de gratie door het rechtsstelsel van het land grondwettelijk zou moeten worden herzien om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de principes, normen en verplichtingen die zijn vastgelegd in het Amerikaanse Verdrag inzake de Rechten van de Mens.



Volgens de advocaat van Fujimori, Miguel Angel Perez, zou de beoordeling niet van toepassing moeten zijn, omdat er geen open gerechtelijk proces is. Gloria Cano, vertegenwoordigster van de families van de slachtoffers, beweert dat de herziening werd gevraagd in het kader van de 25-jarige straf tegen Fujimori voor de misdaden Barrios Altos en La Cantuta, die werd onderbroken door het pardon.


In december kondigde Kuczynski, die geconfronteerd werd met afzettingsprocedures nadat hij werd onderzocht in verband met het netwerk van corruptie van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht, aan dat hij Fujimori presidentiële gratie toekent. Het pardon werd later onthuld als resultaat van een politiek pact tussen voormalig parlementslid Kenji Fujimori, zoon van Alberto Fujimori, en de  Kuczynski, om afzetting te voorkomen. Het pact diende zijn doel, maar slechts in kort. In maart moest PPK aftreden en in juni verloor Kenji zijn Congreszetel. Het pardon werd gevolgd door aanhoudende massale protesten tegen corruptie en straffeloosheid.

Onlangs heeft het gerechtelijk systeem een ​​diepe geloofwaardigheidscrisis doorgemaakt, nadat audio-opnames onthulden, dat rechters plannen bespreken om gunsten te ruilen, veroordeelde criminelen te helpen en banen veilig te stellen voor vrienden.

In februari kreeg Fujimori te horen, dat hij terecht moet staan ​​in de zaak Pativilca, inzake de dood van ten minste zes boeren in de centrale Peruiaanse stad Pativilca op 29 januari 1992.

Fujimori is niet alleen verantwoordelijk voor de doden in Cantuta en Barrio Alto, maar wordt ook in verband gebracht met gedwongen verdwijningen en buitengerechtelijke executies in de oorlog tegen de opstandige groepen Sendero Luminoso en de Movimiento Revolucionario Túpac Amaru (MRTA), evenals de gedwongen sterilisatie van ongeveer 300.000 vrouwen tussen 1996 en 2000. Misdaden waarvoor hij nog niet is veroordeeld.

Fujimori werd woensdag 8 augustus 2018 na de behandeling van hartproblemen uit het ziekenhuis ontslagen, zei zijn persoonlijke arts. Hij keerde terug naar zijn huis in de hoofdstad Lima nadat hij de Centenario-kliniek had verlaten. Zijn arts Alejandro Aguinaga werd geciteerd door het officiële Andina-staatspersbureau. 'We moeten altijd aandacht besteden aan zijn gezondheid', voegde Aguinaga eraan toe.

(Suriname Mirror/TeleSUR/The Guardian/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten