woensdag 1 augustus 2018

'De regering heeft het besluit genomen om de Suralco/Alcoa raffinaderij te ontmantelen'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Vicepresident Adhin: 'Er is gehandeld op basis van staatsgevaar'


'De regering heeft het besluit genomen om de Paranam raffinaderij te ontmantelen.' Dat zei vicepresident Ashwin Adhin gistermiddag in De Nationale Assemblee, zo bericht vandaag, woensdag 1 augustus 2018, Starnieuws. Hij benadrukte, dat de regering ook gewacht kon hebben totdat de gewijzigde Brokopondo Overeenkomst naar De Nationale Assemblee zou komen, maar er is een onderzoek geweest naar de gevaren rond het complex door het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en externe deskundigen.

'Op basis van die informatie en om een nationale calamiteit te voorkomen, heeft de regering een besluit moeten nemen om de plant te ontmantelen', aldus Adhin.

Dit besluit kan worden onderbouwd door de regering met rapporten. 'Als het grondwater vergiftigd raakt, hebben wij geen keus als regering dan een besluit te nemen. Dat nemen wij dan als verantwoordelijkheid op ons', stelde de vicepresident.

Hij beweerde, dat er gehandeld is op basis van staatsgevaar. 'Er is een assessment door technische mensen gemaakt. De resultaten zullen worden gestuurd naar de volksvertegenwoordiging. Aan de hand van dat gevaar heeft de regering een besluit moeten nemen op dat moment.'

De vicepresident zei ook, dat de definitieve concept-overeenkomsten in het Engels zijn en dat die nog vertaald worden.


De overeenkomsten en de onderliggende stukken kan de regering uiterlijk 25 september doen toekomen aan De Nationale Assemblee.

Vanuit de coalitie èn oppositie is de regering gevraagd om alles in het werk te stellen opdat de documenten eerder worden verstrekt aan het parlement. Benadrukt werd vanuit De Nationale Assemblee, dat de ontmanteling in strijd is met de Brokopondo Overeenkomst die pas kan worden beëindigd met de goedkeuring van de wetgevende macht.

Adhin heeft beloofd binnen twee weken de stukken, die te maken hebben met het besluit tot ontmanteling van de Paranam raffinaderij, binnen twee weken te sturen naar De Nationale Assemblee.

De vergadering wordt in principe op 14 augustus hervat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten