woensdag 1 augustus 2018

Bij aanslag in centrum van El Tarra, Norte de Santander (Colombia), zeker 8 mensen gedood

Groep zwaar bewapende gemaskerde mannen opent het vuur in een biljartzaal 


Ten minste acht mensen zijn maandag 30 juli 2018 gedood, toen een groep zwaar bewapende mannen het vuur opende in een biljartzaal in een stad in het onrustige noordoosten van Colombia. Volgens de plaatselijke krant La Opinion openden tien gemaskerde mannen met een kap die 'tot de tanden waren bewapend' het vuur in de biljarthal in het centrum van El Tarra, Norte de Santander. 

Onder de slachtoffers bevinden zich vier gedemobiliseerde FARC-strijders, volgens La Opinion.





Het bloedbad vond plaats te midden van een oorlog in de omliggende Catatumbo-regio tussen de laatste guerrillagroep van Colombia, de ELN (Ejército de Liberación Nacional), en dissidenten van de EPL (Ejército Popular de Liberación), een groep die formeel demobiliseerde in 1991.

De twee rivaliserende groepen begonnen eerder dit jaar met gevechten om territoriale controle over het grondgebied verlaten door de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), een voormalige guerrillagroep die vorig jaar 14.000 mensen demobiliseerde.


De Colombiaanse veiligheidstroepen hebben de controle over Catatumbo, een regio die decennia lang chronisch door de staat is verwaarloosd, niet overgenomen en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste coca-groeigebieden van het land.

Lokale autoriteiten werden verrast door de brutale aanval op slechts een steenworp afstand van de lokale politiebureau.



De voorzitter van de Catatumbo Boeren Associatie, Juan Carlos Quintero, riep de autoriteiten op om uit te leggen hoe het mogelijk was, dat een dergelijke aanval op klaarlichte dag in het centrum van de stad plaatsvond. Quintero vertelde La Opinion, dat dergelijke aanvallen niet zijn gebeurd sinds een invasie door paramilitaire troepen van de nu ter ziele gegane AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) tussen 1999 en 2004.

Volgens Wilfredo Cañizares, 'is er iets anders aan de hand', afgezien van de oorlog tussen de EPL en ELN.
'Dit toont aan dat civiele, militaire en politie-autoriteiten de controle over de situatie hebben verloren. Het is het ergste, dat dit gebeurt in het midden van het stadscentrum zonder enige reactie.'


La Opinion bericht, dat lokale bronnen geloven dat de aanval niet gerelateerd was aan het conflict tussen de EPL en het ELN, maar tussen het ELN en lokale FARC-leden die zich herbewapenen tijdens hun vredesproces. Zowel het ELN als de EPL stuurden verklaringen waarin elke verantwoordelijkheid bij de aanval werd ontkend.




(Suriname Mirror/Colombia Reports/VRT/BBC/Twitter/La Patria/YouTube/noticias.caracoltv)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten