dinsdag 24 juli 2018

Colombia's Tribunaal voor Oorlogsmisdaden opent procedures inzake het afslachten van burgers

2.248 Slachtoffers vermoord door staatstroepen en verkleed als guerrilla's om gepresenteerd te worden als gevechtsdoden: 'valse positieven'



Colombia's speciaal in het leven geroepen Justicia Especial Para la Paz (JEP) heeft maandag 23 juli 2018 een procedure geopend over buitengerechtelijke executies door de strijdkrachten, die vaak worden aangeduid als 'valse positieven'. 

De Kamer van Erkenning en Waarheid van de JEP opende 'zaak 003', vanwege het vijfde rapport van het parket van de procureur-generaal getiteld 'Sterfgevallen die op onwettige wijze zijn gepresenteerd als slachtoffers in de strijd door agenten van de staat'.


Volgens het rapport zijn in totaal 2.248 slachtoffers werden vermoord door staatstroepen en verkleed als guerrilla's om gepresenteerd te worden als gevechtsdoden tussen 1998 en 2014, waarvan 48% mannen tussen de 18 en 30 jaar oud waren.

Uit het rapport bleek, dat de praktijk dramatisch escaleerde vanaf het begin van het presidentschap van Alvaro Uribe in 2002, en de kritieke periode was tussen 2006 en 2008.

45% Van de slachtoffers waren boeren, terwijl 30% zich bezighield met informele activiteiten in de steden op een lijst dat bestond uit 29 van de 32 provincies van Colombia. 'Er werd waargenomen dat vier van de acht divisies van het leger (de eerste, tweede, vierde en zevende) 60% van de gevallen concentreerden', aldus het rapport. Het is opvallend, dat de door het Openbaar Ministerie gerapporteerde cijfers in tegenspraak zijn met die in een soortgelijk rapport dat in juni 2015 werd gepubliceerd, toen het beweerde te hebben vastgesteld dat de strijdkrachten en civiele medewerkers 4.475 burgers hadden gedood.

Van de tien door de JEP verkregen lijsten, gaven 1.944 leden blijk van hun bereidheid om zich te onderwerpen aan het mechanisme van overgangsjustitie dat was opgezet als onderdeel van een vredesakkoord tussen de regering en de door de Marxisten geïnspireerde FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).
Van dat aantal waren 1.750 lid van het nationale leger die betrokken waren bij 2.586 gevallen waarin 'valse positieven' werden gemeld.


Een recente studie zei, dat meer dan de helft van de gemelde gevechtsdoden onder Uribe geen guerrilla's waren, maar onschuldige burgers, wat een vals gevoel creëerde dat het leger het gewapende conflict met de FARC en andere rebellengroepen won die in 1964 begonnen en eindigden na een vredesakkoord in 2016. De moorden werden in de media en in de nationale media gepresenteerd als gevechtsdoden en werden gebruikt om mensen het valse besef te geven dat Uribe's zogenaamde 'democratische veiligheid'-beleid een succes was.

Tot dusverre hebben 2.159 leden van de nationale veiligheidstroepen zich bij dit tribunaal gepresenteerd, dat gevangenen en veroordeelde soldaten toestaat te wachten op een proces thuis en  gevangenis te ontwijken. Bijna 1.000 leden van de veiligheidstroepen zijn uit de gevangenis vrijgelaten nadat ze zich bij de JEP hebben geregistreerd.

In juni van dit jaar keurden Colombiaanse parlementsleden een wetsvoorstel goed waarin de werking van het Justicia Especial Para la Paz werd beschreven, inclusief een bepaling voorgesteld door aanhangers van de verkozen president Ivan Duque - die waarschijnlijk de vervolging van moorden door het leger en andere misstanden zal stoppen.

Tenzij gedaagden anders verzoeken, schort de bepaling de vervolging van speciale rechtsgebieden van soldaten van de Colombiaanse strijdkrachten op, totdat de regering een 'speciaal en gedifferentieerd proces' voor hen creëert. Het Congres heeft anderhalf jaar nodig om een wetsvoorstel in te dienen waarin dat proces wordt beschreven.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten