dinsdag 24 juli 2018

OM Chili heeft 158 ​​leden rooms-katholieke kerk onderzocht wegens seksueel misbruik

'Elke ingediende klacht leidt tot een veiliger kerk'


Het Openbaar Ministerie (OM) in Chili heeft 158 ​​leden van de rooms-katholieke kerk van het land onderzocht wegens het plegen van seksueel misbruik van minderjarigen en volwassenen, aldus het nationale parket. 

De onderzoeken betreffen onder andere meldingen van misbruik door bisschoppen, geestelijken en leken werknemers, ingediend sinds 2000. Een aantal van de gevallen dateert zover terug als 1960. In totaal is het aantal slachtoffers 266, daaronder 178 kinderen en tieners, en 31 volwassenen. De leeftijd van de slachtoffers was niet vastgesteld in 57 andere gevallen.

De landelijke cijfers volgen op een lawine van seksueel misbruik en cover-up gevallen die onlangs de Chileense katholieke kerk hebben getroffen en dat leidde eerder dit jaar ertoe, dat Paus Franciscus in het openbaar een 'cultuur van misbruik en cover-up' aan de kaak stelde.

De paus zei ook, dat hij beschaamd was dat hij, noch Chileense kerkleiders, ooit echt naar slachtoffers hadden geluisterd. 'De verleiding zou zijn om zich te concentreren op zaken die onderzocht werden binnen de kerk, maar vandaag moeten we ons eerst focussen op het aantal slachtoffers, dat is wat ons zorgen baart', aldus de Bisschoppen Conferentie van de Chileense kerk in een verklaring, nadat het rapport was uitgebracht.

In het verleden moesten openbare aanklagers in Chili de aanklacht indienen tegen leden van de geestelijkheid die beschuldigd werden van seksueel misbruik, omdat het statuut van beperkingen was verlopen. Maar, het kantoor van de nationale openbare aanklager zei, 'dat het rigoureus alle seksueel misbruik gevallen gepleegd door priesters of mensen die in verband staan met de kerk wil onderzoeken', omdat de slachtoffers recht hebben om gehoord te worden door het rechtssysteem.

Het rapport stelt, dat van de 158 mensen onderzocht in 144 afzonderlijke onderzoeken, 65 bisschoppen, priesters of diakens tot een gemeente behoren; 74 behoren niet tot een congregatie; 10 zijn leken die de leiding hebben over pastorale parochies of die verbonden zijn aan scholen; en negen waren onbepaald. De autoriteiten zeiden, dat 36 van de 144 gevallen momenteel worden  onderzocht, en 22 zijn naar een ander rechterlijk bureau gestuurd, omdat de vermeende misdaden werden gepleegd voor een gerechtelijke hervorming in 2000.

Nog eens 22 gevallen hebben geleid tot veroordelingen, terwijl 64 gevallen zijn afgesloten of tijdelijk opgeschort om verschillende redenen.

Aanklagers zeiden, dat de overgrote meerderheid van de misdrijven van seksueel misbruik gepleegd zijn door parochiepriesters die verbonden zijn aan een onderwijsinstelling. Er zijn ten minste vijf gevallen waarin de hoofden van gemeenten of bisschoppen die de leiding hebben over een bisdom worden beschuldigd van een cover-up of obstructie van een onderzoek.

'De aankondiging van de Officier van Justitie is het laatste teken, dat de straffeloosheid van de katholieke kerk eindigt in Chili. Chileense bisschoppen en geestelijken worden steeds meer behandeld als medeburgers, onderworpen aan seculiere wetten', zei Anne Barrett Doyle, co-directrice  van BishopAccountability.org, een in de VS gevestigde groep die een database samenstelt van geestelijk misbruik. 'Het rapport van vandaag zal meer Chileense slachtoffers aanmoedigen om klachten in te dienen. Elke ingediende klacht leidt tot een veiliger kerk.'

Tientallen jaren lang hebben slachtoffers en hun pleitbezorgers gewezen op de cultuur van cover-up van de hiërarchie als de belangrijkste mislukking van het Vaticaan in het aanpakken van het probleem.

Maar, Franciscus kwam blijkbaar ook tot dat inzicht, na een ontmoeting eerder dit jaar met Chileense slachtoffers van de eerwaarde Fernando Karadima, de meest beruchte misbruik-priester van het land, en het lezen van een 2.300 bladzijden tellend rapport dat door Vaticaanse onderzoekers voor hem was voorbereid, die ook slachtoffers van Karadima hadden geïnterviewd en anderen in Chili.

(Suriname Mirror/The Associated Press)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten