dinsdag 24 juli 2018

Nederlandse Anouk van Luijk (19) uit Hellevoetsluis vermist op Cuba

(Bron foto's: Facebook)
Zaterdag 21 juli zou ze terugvliegen naar Nederland, maar ze kwam nooit aan

'Haar bankpas was een paar dagen eerder ingeslikt, ze had geen geld en geen slaapplek'


De Telegraaf en het AD berichten dinsdagavond 24 juli 2018, dat de 19-jarige Anouk van Luijk uit Hellevoetsluis sinds een paar dagen vermist wordt op Cuba. Haar ouders maken zich grote zorgen. Anouk was alleen op vakantie en reisde op 7 juli af naar het Caribische eiland. Afgelopen zaterdag zou ze terugvliegen naar Nederland, maar ze kwam nooit aan. Dat zegt haar vader Wim van Luijk, die een oproep op Facebook plaatste.


Anouk had dagelijks contact met haar ouders, maar nu het een aantal dagen stil is vrezen haar ouders dat haar iets ernstigs is overkomen. De laatste keer dat ze Anouk spraken, was op de dag dat ze terug naar Nederland zou vliegen. 'We denken dat ze op dat moment in de buurt van Havana was.' 

Tijdens het laatste telefoongesprek was Anouk erg overstuur. 'Haar bankpas was een paar dagen eerder ingeslikt, ze had geen geld en geen slaapplek. Ze vertelde dat ze de hele nacht over straat had rondgelopen.’ Aan de telefoon kreeg ze een enorme paniekaanval, vertelt de in Zuidland woonachtige Van Luijk.

'Ze woont op zichzelf in Hellevoetsluis en kan dus voor zichzelf zorgen. Maar, ze heeft óók medicatie nodig om psychoses te voorkomen.’ Ze zou ook al meerdere dagen met een voedselvergiftiging rondlopen. Van Luijk heeft een paar keer geld overgemaakt naar de Nederlandse ambassade op Cuba, waar Anouk het geld heeft opgehaald. Maar, ook zaterdag lag er geld gereed, dat niet werd opgepikt.



De ouders van Anouk hebben contact gehad met de politie op Cuba, met de Nederlandse ambassade en met Buitenlandse Zaken en haar als vermist opgegeven. 'Maar de politie wil alleen actie ondernemen als er een misdaad of een levensbedreigende situatie is. Zonder enig bewijs van een misdaad doen ze niets', schrijft de vader.

Tijdens het laatste gesprek dat hij met zijn dochter had was ze in Campo Florido op zo’n 45 minuten vanaf de binnenstad van de Cubaanse hoofdstad Havana.


Van Luijk is woensdag van plan om vanaf zijn vakantieadres in Zuid-Frankrijk naar Brussel te rijden, vertelt hij tegenover het AD, om vanaf daar het vliegtuig naar Cuba te pakken. Daarnaast roept de machteloze vader mensen via Facebook op om uit te kijken naar zijn dochter. 'We hopen we steun kunnen krijgen van mensen die nu naar Cuba reizen en misschien iets horen of zien. Misschien zijn er contacten die we kunnen benaderen. Hopelijk geeft Anouk een teken van leven en dit lijkt allemaal een nachtmerrie. Maar, tot die tijd gaan we verder met het zoeken naar onze dochter en hopen dat iemand ons kan helpen.'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bekend met de vermissingszaak en heeft contact met de familie. 'De Nederlandse ambassade op Cuba zoekt momenteel uit wat er aan de hand is', aldus een woordvoerder.

(Suriname Mirror/AD/De Telegraaf/cuballama/RTV Rijnmond/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten