vrijdag 6 juli 2018

Abdoel (NDP) wil informatie van regering over stand van zaken kwestie door Nederland geconfisqueerd geld

'Het zou op zijn minst correct zijn de samenleving te informeren wat verkeerd is gegaan'

'Het is niet gezond, dat er zoveel onduidelijkheden zijn en dat er niets daaromtrent gezegd wordt'


De gevolgen van het in beslag nemen van de 19,5 miljoen euro door de Nederlandse Justitie zijn duidelijk merkbaar in Suriname. Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) vindt dat de regering informatie moet verschaffen over de stand van zaken. 'Door de minister van Financiën is een advocaat in de arm genomen om de zaak bij de rechter te bepleiten. Daarna hebben wij niets meer van de regering gehoord. Het zou op zijn minst correct zijn de samenleving te informeren wat verkeerd was gegaan en aan welke verbeteringen er gewerkt wordt om zo een situatie in de toekomst te voorkomen', zegt Abdoel vandaag, vrijdag 6 juli 2018, op Starnieuws.

Abdoel stelde deze kwestie vorige week in de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) ook aan de orde. Hij vindt het jammer, dat de regering tot nu toe geen duidelijkheid heeft gegeven over wat mis is gegaan. Intussen wordt de samenleving geconfronteerd met ad hoc maatregelen die door banken worden genomen. Voor elke transactie moet nu betaald worden. Voor transacties die in vreemde valuta gedaan worden, betaalt men een bepaald percentage aan transactiekosten. Uit de uitleg van de banken blijkt, dat men wil afrekenen met de contante betalingscultuur en zoveel mogelijk girale betalingen wil stimuleren.

'Maar, waarom nu pas het besef? Waarom nu plotseling de maatregelen nadat die 19,5 miljoen euro in beslag is genomen? Waarom wordt voor het stimuleren van girale betalingen klanten zo in de kosten gejaagd? Jammer genoeg geen uitleg van de monetaire autoriteiten', zegt het Assembleelid.

Ook de cambio’s proberen volgens Abdoel plotseling te voldoen aan de Wet Identificatieplicht. Deze wet die ooit goedgekeurd was om te voldoen aan verplichtingen van Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) werd niet gehandhaafd, maar nu volgt die handhaving volkomen automatisch, constateert de politicus.

'Uit de ontwikkelingen die nu volgen merkt men niet, dat het om stimulering van girale betalingen gaat, maar eerder het naleven van toezichtregels. Werden die regels dan eerder niet nageleefd?'

Abdoel vraagt zich af of Suriname wel voldoet aan de verplichtingen van CFATF. 'Werken we wel aan adequate aanbevelingen van CFATF om money laundering te voorkomen? Zijn er aanbevelingen van CFATF die nog uitgevoerd moeten worden? We tasten allen nog in het duister. Ik hoop wel van harte dat de regering adequaat antwoordt op deze vragen die zeker door mij in DNA zijn gesteld. Het is niet gezond, dat er zoveel onduidelijkheden zijn en dat er niets daaromtrent gezegd wordt. Meer nog, omdat we vanaf dit jaar een groei in de economie zullen hebben. Als al deze zaken te maken hebben met ordening, het tegengaan van witwaspraktijken en transparantie, laat de regering het duidelijk uitleggen aan de samenleving. Verwacht wordt dat het publiek op een normale manier geïnformeerd wordt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten