vrijdag 6 juli 2018

Man op Aruba veroordeeld tot 15 jaar cel en TBS voor doodslaan van zijn twee stiefzoontjes (3 en 5)

(Bron foto: Diario Aruba)
Voor het eerst dat een Arubaanse rechter een TBS-straf oplegt, Aruba heeft geen TBS-kliniek

Moeder van broertjes nog niet veroordeeld,  rechter wil meer onderzoek naar haar rol


Stiefvader Gabriel Martin is donderdag 5 juli 2018 veroordeeld tot 15 jaar cel en TBS-behandeling zonder een maximale duur voor het doodslaan en zwaar mishandelen van de driejarige Eugene en vijfjarige Rishandroh. Dat bericht Caribisch Netwerk/NTR. 

Het is voor het eerst dat een Arubaanse rechter een TBS-straf oplegt. Het eiland heeft geen TBS-kliniek. Er wordt nu onderzoek gedaan om eventueel een TBS-kliniek te openen op Curaçao, zegt de rechter, voor veroordeelden op Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en St. Eustatius. Maar als deze kliniek er niet komt, moet Aruba onderzoeken of de verdachte naar een TBS-kliniek in Nederland kan. Want benadrukt de rechter, wat ook de deskundigen concludeerden tijdens het onderzoek: zonder behandeling is de kans groot, dat Martin opnieuw geweld tegen mensen gaat gebruiken.

 De stiefvader die de twee broertjes vorig jaar doodsloeg en het lijk van de jongste ook in de bosjes begroef, heeft namelijk een ‘antisociale persoonlijkheidsstoornis met duidelijke psychopatische kenmerken’. Hij is ook verminderd toerekeningsvatbaar. Overigens mag hij pas naar een TBS-kliniek als hij 2/3 van zijn straf heeft uitgezeten, op zijn vroegst na 10 jaar cel.

Martin was zelf niet aanwezig bij de uitspraak noch de vader en directe familie van de broertjes. Het was rustig in de rechtszaal vergeleken met de commotie tijdens de zitting op 15 juni. De rechtbank had toen niet gerekend op de enorme toeloop. Door slechte organisatie van de bewaking, werd de directe familie zoals de oma, de toegang geweigerd. Terwijl wel ambtenaren van diverse departementen, het Openbaar Ministerie (OM) en rechtenstudenten op de publieke tribune zaten. Na een korte opstoot met emotionele familieleden, was het uiteindelijk de rechter die ingreep en de familie toeliet. Later in een verklaring bood de rechtbank haar verontschuldigingen.

De familie was woedend toen ze de eis van het OM hoorde. Ze vonden die veel te laag. Of zij daarom vandaag niet kwamen opdagen, is niet bekend.

De moeder van de broertjes is nog niet veroordeeld. De rechter vindt dat er meer onderzoek nodig naar haar rol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten