vrijdag 6 juli 2018

Minister Ferrier: 'De kwaliteit van het onderwijs moet opgetrokken worden'

'Suriname voldoet niet meer aan de opleidingseisen in de regio'

(Bron screenshot: YouTube/ATV)
Onderwijsminister gaat op persconferentie in op 'kwestie' IOL


Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft gisteren op een persconferentie duidelijk gemaakt, dat de kwaliteit van het onderwijs opgetrokken moet worden. Suriname voldoet niet meer aan de opleidingseisen in de regio. Op de Caricom-top van 2017 heeft Suriname zich gecommitteerd om het onderwijs naar internationaal niveau op te trekken, benadrukte Ferrier, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 6 juli 2018.

De eerste stap naar de transformatie is, dat er geen nieuwe inschrijvingen zullen plaatsvinden het komende schooljaar op het Instituut voor Opleiding van Leraren (IOL). 'Haïti is ons zelfs bezig in te halen', heeft de minister aan president Desi Bouterse gerapporteerd. 'Guyana is ons al met rasse schrede voorbijgestreefd. Dus moeten wij een keuze maken', vindt Ferrier.


Zij merkte op, dat de incorporatie van het IOL als onderdeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname goed voorbereid is, ook al lijkt het een beetje ingrijpend. De minister voerde aan, dat als er niet ingegrepen wordt, elk jaar gehuild gaat worden wanneer slechte de onderwijsresultaten bekend worden. Als er gewerkt wordt met een team dat niet volledig bevoegd is dat weer anderen opleidt, die ook niet volledig bevoegd zijn, werkt dit door tot het onderwijs op het basisniveau.

Op het IOL zijn er veel mensen met alleen MO-A en zijn daardoor niet bevoegd les te geven. Het is een moeilijke beslissing, zei Ferrier.

Het ministerie heeft gezegd, dat er geen nieuwe inschrijvingen komen dit komende schooljaar op het IOL. Middelbare scholieren die straks hun diploma hebben kunnen wel doorstuderen. Er wordt gewerkt aan een schakelprogramma, zodat de studenten voorbereid zijn als ze hun opleiding als leraar beginnen. Het gaat niet om het schakelprogramma van de universiteit. Het programma is breder, benadrukte de minister.

Zij hamerde erop dat Suriname zich gecommitteerd heeft binnen Caricom om het niveau op te krikken. 'Hier moet het land aan voldoen.' De minister beklemtoonde dat het om een traject gaat. Het is volgens Ferrier geen overhaaste beslissing. 'Morgen is niet alles rond, dat is ook nooit gezegd', zei de minister.

Per 1 oktober kunnen de nieuwe studenten instappen in het schakelprogramma van het nieuwe IOL. Het programma, wordt door een commissie onder leiding van Renata de Bies ontwikkeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten