woensdag 20 juni 2018

IOL mag voor schooljaar 2018-2019 geen nieuwe studenten inschrijven

Transformatie IOL naar Anton de Kom Universiteit van Suriname per oktober 2018


Voor het komende schooljaar mag het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) geen nieuwe studenten inschrijven. Dit heeft minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de directeur van de school per brief te kennen gegeven, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 20 juni 2018.

De transformatie van het IOL naar de Anton de Kom Universiteit van Suriname zal op basis van het Herwaarderingsbesluit op 1 oktober 2018 een feit zijn, stelt Ferrier.

Het ministerie zal in overleg treden met de leiding over de wijze van afbouw van het huidige IOL. Er zal ook nader overlegd worden tussen het bestuur van de universiteit en het IOL over de opbouw van de universitaire lerarenopleiding.

Het ministerie zegt tijdig bekend te zullen maken wat de inschrijfmogelijkheden zijn voor afgestudeerden van de VOS en anderen die in het schooljaar 2018-2019 met een lerarenopleiding willen beginnen.

Deskundigen op het gebied van onderwijs vragen zich af wat er met de studenten van HAVO en de Kweekscholen zal gebeuren, die op het IOL verder willen studeren. Dit besluit betekent zonder meer een beperking van de studiemogelijkheden. De toelatingseis voor de universiteit is VWO.

Wat gaat er gebeuren met docenten op het IOL die een MO-B akte bezitten? Zij kunnen geen lesgeven op de universiteit.
Wat gebeurt er met de opleidingen Beeldende Vorming, Lichamelijke Opvoeding, waar docenten een MO-B akte hebben? Het gaat om vakken die verplicht zijn op VOS-scholen.
Hoe gaat het tekort ingevuld worden op de middelbare scholen in de vakken Engels en Natuurkunde. Zijn er genoeg leraren om de transformatie van een HBO naar universiteit te kunnen bewerkstelligen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten