woensdag 20 juni 2018

India en Suriname tekenen een reeks overeenkomsten

Presidenten Kovind en Bouterse leggen kransen bij monumenten Baba en Mai en Mama Sranan

(Bron foto: NII)


President Ram Nath Kovind en president Desi Bouterse zijn vanochtend, woensdag 20 juni 2018, na kransleggingen bij de monumenten van Baba en Mai en Mama Sranan, met militaire eer onthaald bij het presidentieel paleis. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).



Na de formele tekening van het gastenboek door de president van India trokken de regeringsleiders zich terug voor een tête-à-tête. De president van India nodigde Bouterse uit voor een tegenbezoek aan zijn land.

Minister Stephen Tsang van het ministerie van Handel Industrie en Toerisme overhandigd samen met de General Manager van de Export-Import Bank of India, Meena Virbhan Verma, de minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle en de ambassadeur van India, Satendar Kumar diverse Memoranda of Understanding en overeenkomsten.


Vervolgens vond de ceremoniële presentatie plaats van de 'Instrument of Ratification on the Framework Agreement on the Establishment of the International Solar Alliance'. Dit werd gedaan door president Bouterse aan president Ram Nath Kovind.

Na het officiële gedeelte in het paleis werd een bloemenhulde gebracht bij het Janey Tetary Monument.



De Ware Tijd bericht, dat India een financiering van 20 miljoen Amerikaanse dollar beschikbaar stelt voor het uitvoeren van een elektrificatieproject in het binnenland. In totaal zullen 49 dorpen van schone elektriciteit, opgewekt met zonne-energie, voorzien worden, zei president Ram Nath Kovind  in het presidentieel paleis kort na de beëindiging van bilaterale besprekingen tussen hem en president Desi Bouterse.


'We verheugen ons erop het project op een tijdgebonden manier af te ronden', aldus de Indiase leider. Hij merkte opm dat ontwikkelingssamenwerking een belangrijk aspect is in de bilaterale betrekkingen tussen zijn land en Suriname. Om dit partnerschap te versterken stelt New Delhi daarnaast een kredietlijn van 27.5 miljoen dollar beschikbaar ter uitvoering van een stroomproject van de EBS in Pikin-Saron.

Ook wordt een kredietfaciliteit van 3.5 miljoen dollar gegeven voor onderhoud van de Cheetak-helikopters die enkele jaren geleden in India zijn gekocht.

Daarnaast is er ook geld geschonken voor het opzetten van een kunstnijverheid markt  in de Palmentuin en het helpen bevorderen van digitale alfabetisering. Kovind hoopt dat de Indiase hulp zal bijdragen aan duurzame economische ontwikkeling en capaciteitsversterking van vrouwen en kinderen in Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten