woensdag 20 juni 2018

Voormalig president Ecuador Rafael Correa weerspreekt beschuldiging ontvoering van oud-parlementslid Balda

'De Officier van Justitie brengt mij zonder geldige reden in verband met de Balda-zaak'


Voormalig president van Ecuador Rafael Correa (2007 - 2017) bekritiseerde dinsdag 19 juni 2018 een beslissing van een nationale rechter, waarin die eist dat hij voor de rechter moet verschijnen in Ecuador in plaats van België, waar hij woont, in de zaak van de vermeende poging tot ontvoering van de voormalige controversiële parlementariër Fernando Balda.

'De Officier van Justitie brengt mij zonder geldige reden in verband met de Balda-zaak, en vraagt ​​dat ik regelmatig voor het hoofdkwartier van de diplomatie in Europa verschijn, waar iedereen weet dat ik leef, en de rechter wijzigt de preventieve maatregel om elke 15 dagen te verschijnen ... in Ecuador! Wat is dit?', aldus Correa maandag via Twitter.



Rechter Daniella Camacho van de Nationale Strafrechtbank oordeelde in het voordeel van de procedurele geldigheid van de zaak en koppelde Correa aan onwettige vereniging en kidnapping. Buiten de rechtbank werden ten minste drie Correa-aanhangers gearresteerd, omdat ze deel uitmaakten van een protest tegen de rechtbank en de procureur-generaal.

Het juridische team van Balda heeft betoogd, dat Correa in 2012 het inmiddels opgeheven Secretaría Nacional de Inteligencia (Senain) opdracht had gegeven om Balda te lokaliseren en hem met geweld terug te brengen naar Ecuador, waar hij lopende rechtszaken heeft. Correa heeft deze beweringen ontkend.


Tijdens de hoorzitting van maandag presenteerde procureur-generaal Paul Perez, de getuigenis van de voormalige secretaris van inlichtingen Rommy Vallejo en de voormalige directeur van politie-informatie Fausto Tamayo als bewijs, dat Correa de ontvoering had bevolen. Correa heeft bevestigd dat hij bij alle hoorzittingen zal verschijnen, maar waarschuwde, dat de aanklager geen enkel materieel bewijs tegen hem kan vinden. 'Ze kunnen misschien valse getuigenissen krijgen, maar nooit materieel bewijs', zei Correa via Twitter.


De poging tot kidnapping van Balda vond plaats in 2012 in Colombia. Datzelfde jaar werd hij op verzoek van de Ecuadoraanse regering uit Colombia gedeporteerd. Correa en zijn aanhangers stellen, dat de zaak een voorbeeld is van 'lawfare' tegen progressieve en linkse politici in Latijns-Amerika om hen weg te houden van het politieke leven, zoals het in Brazilië is gedaan met Luiz Inacio Lula Da Silva.


Ze benadrukken het feit, dat de procureur-generaal werd benoemd door een medezeggenschapsraad die 'ongrondwettig benoemd' was. In februari hield president Lenin Moreno een referendum waardoor hij de leden van de raad kon ontslaan en hun vervangers kon kiezen. Balda, die een voormalig parlementslid is van de rechtse oppositiepartij Partido Sociedad Patriótica, werd beschuldigd van samenzwering om de regering van Rafael Correa omver te werpen als onderdeel van de mislukte staatsgreep van september 2010 tegen de voormalige president, die voornamelijk werd geleid door dissidente politie-eenheden.

Hij was echter in Colombia ten tijde van de beschuldigingen en dus werd zijn vervolging opgeschort. In oktober 2012 werd Balda gedeporteerd uit Colombia, omdat hij zonder immigratievergunning in het land was geweest en vervolgens moest hij op 25 oktober 2012 de aanklacht tegen hem aanhoren. In januari van het volgende jaar werd hij veroordeeld voor de misdaad van bedreiging van de staatsveiligheid en een maand later werd hij voor dat misdrijf en voor het verstrekken van valse informatie die de eer van de staat aantastte.




(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/La FM/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten