maandag 11 juni 2018

Fouten bij dodelijke duikoefening bij de marine op Curaçao in 2015

(Bron foto: Defensie)
Een 23-jarige matroos van Defensie kwam om het leven

Alle duikoperaties bij de marine worden voor een week stilgelegd


Bij een duikoefening van de marine op Curaçao in 2015, waarbij een 23-jarige matroos Mandy Groenewoud van Defensie om het leven kwam, zijn fouten gemaakt. Dat blijkt uit een intern onderzoek waarover de Tweede Kamer deze week wordt geïnformeerd, aldus vandaag, maandag 11 juni 2018, onder andere het Algemeen Dagblad.




Volgens het onderzoek zijn procedures destijds niet goed nageleefd en zouden tijdens de voorbereiding van de oefening voor het materieel ook niet alle regels zijn gevolgd. Inmiddels loopt ook een strafrechtelijk onderzoek naar het ongeval.

In november 2015 kwam een 23-jarige matroos van de Defensie Duikgroep om het leven tijdens een oefening in de Caracasbaai van Curaçao.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/477478/marineduikster-komt-om-op-curacao


Het personeel van de Duikgroep is de afgelopen dagen op de hoogte gesteld van de uitkomsten van het onderzoek. Naar aanleiding daarvan worden alle duikoperaties bij de marine vanaf maandag voor een week stilgelegd. 'Deze week is een duikpauze afgekondigd binnen de duikgemeenschap voor een week van bezinning en om actief stil te staan bij veiligheidsbewustzijn', laat een woordvoerder van het ministerie weten aan persbureau ANP.

De Defensie Duikgroep kent drie specialistische teams. Eén houdt zich bezig met reparaties aan schepen en inspecteert haveninstallaties. Een tweede team is gespecialiseerd in diep duiken en het derde team helpt bij amfibische operaties, bijvoorbeeld om mijnen te ruimen. De toenmalige baas van de marine, Rob Verkerk, sprak direct na het ongeval van een ‘zware klap’ voor de marine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten