maandag 11 juni 2018

Zestig mensen gewond door aanval zwerm Afrikaanse bijen bij campagne-bijeenkomst oud-president van Colombia, Uribe

Vijftien mensen werden in ziekenhuis opgenomen vanwege ernstige gevolgen van bijensteken


Zestig mensen zijn zaterdag 9 juni 2018 gewond geraakt toen een zwerm Afrikaanse bijen ('killer bees') een campagne-bijeenkomst van de voormalige president van Colombia, Alvaro Uribe, aanvielen, aldus gezondheidsfunctionarissen.

Uribe was in een in El Paso, Cesar, om de kandidatuur van zijn politieke leerling Ivan Duque te promoten voor de presidentsverkiezing komend weekend.

De laatste actieve marxistische rebellengroep, de ELN (Ejército de Liberación Nacional), heeft haar controle versterkt in de regio waar de bijenaanval plaatsvond. Duque was niet aanwezig op de bijeenkomst in het gehucht La Loma; hij heeft een strikt schema om zo veel mogelijk plaatsen te bezoeken als het partijbudget toestaat.



Volgens de voormalige president viel een zwerm Afrikaanse bijen de menigte aan die zich verzameld had in het gemeenschapscentrum van La Loma om naar de controversiële leider van de extreemrechtse Partido Colombia Demócratatij te luisteren. Het incident werd bevestigd door de minister van Volksgezondheid van de provincie Cesar.

Secretaris Nicolas Mohrez zei, dat het plaatselijke gezondheidskantoor werd overspoeld door mensen die medische hulp zochten. Vijftien mensen werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege ernstige gevolgen van de bijensteken, volgens Uribe en zijn campagneteam. 'Alsjeblieft, in het ziekenhuis van La Loma hebben we hydrocortison, adrenaline en tavegyl nodig', zei Uribe op Twitter.



Volgens de extreem-rechtse voormalig gouverneur Alfredo Araujo, die is verbannen uit de politiek vanwege vermeende banden met terroristische groeperingen, werden 'dozen met bijen gegooid tijdens de vergadering onder leiding van @AlvaroUribeVel.' 'Voorheen gooiden ze ze granaten en mortieren, nu zijn het bijen', zei de controversiële regionale 'caudillo' in een verwijzing naar het vredesproces met Marxistische FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), de traditionele tegenstanders van elite politici zoals Araujo en Uribe.


Lokale media zeiden, dat de bijen afkomstig zijn uit de regio en waarschijnlijk geagiteerd waren door de twee helikopters die landden in het afgelegen en over het algemeen rustige gehucht. De voormalige president wilde niet bevestigen dat de bijenaanval te wijten was aan opzet of een conflict tussen de helikopters en de bijen.


De plaatselijke burgemeester zei, dat hij de helikopter-thesis logisch vindt, maar zei: 'we kunnen ook niet negeren dat dit over sabotage gaat.'

Zodra medisch personeel de controle over de situatie kreeg en de ernstigste patiënten naar grotere ziekenhuizen in de regio waren overgebracht, uitte Uribe op Twitter zijn dankbaarheid aan de lokale medische staf. Volgens Uribe worden 15 mensen behandeld in het ziekenhuis en zijn stabiel.


Vergaderingen van Uribe zijn eerder verstoord door demonstranten vanwege zijn vermeende banden met paramilitaire doodseskaders.

Wilde insecten, getroffen door het fumigatieproces van coca - gepromoot door de voormalige president -, zijn nog nooit eerder gewelddadig geworden tijdens politieke rally's. De voormalige president toert uitgebreid door Colombia om de uitvoerende macht te herstellen voor zijn partij, die heeft gewaarschuwd dat het een vredesovereenkomst met de FARC 'in stukken zou scheuren'. Zijn protégé, Ivan Duque, heeft het beëindigen van de lopende vredesbesprekingen met ELN-guerrilla's, uitgevoerd door de vertrekkende president Juan Manuel Santos, niet uitgesloten.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Tiempo/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten