maandag 11 juni 2018

Watertekort voor 900.000 inwoners Mexico-Stad

390 Vrachtwagens leveren noodvoorraden voor zeven deelgemeenten


Bijna 1 miljoen mensen in Mexico-Stad zitten zonder stromend water, voornamelijk als gevolg van hoge temperaturen door een hoge druk weersysteem. Het tekort aan water wordt gevoeld in zeven van de zestien stadsdelen van de stad: Iztacalco, Iztapalapa, Benito Juárez, Cuauhtémoc, Tlalpan, Azcapotzalco en Venustiano Carranza.

Het stadsbestuur gaf de schuld aan een atypisch hogedruksysteem, schade aan het elektriciteitsnet door harde wind, het misbruik van water om boeren te helpen en een piek in de vraag van maar liefst 20% vanwege de hitte.

Verlichting is nog ten minste een paar dagen verwijderd, omdat de hittegolf noordwaarts wordt teruggetrokken; verwacht wordt dat regen de stad de komende dagen zal bereiken.

De directeur van het watersysteem van de stad, die uitlegde dat de hoofdstad 85 jaar geleden een soortgelijke droogtijd doormaakte, waarschuwde dat zelfs als het maandag of dinsdag begint te regenen, de waterdienst pas twee of drie dagen later volledig hersteld zal zijn.

In de tussentijd heeft de overheid een vloot van 390 tankwagens ingezet om water in de getroffen gemeenten te distribueren. Elk maakt drie verplaatsingen per dag, waarmee de autoriteiten verwachten dagelijks 12 miljoen liter te kunnen afleveren tot het tekort voorbij is.

De stad schatte dat de waterstroom uit het Lerma-aquaduct met 700.000 liter per seconde is afgenomen, terwijl het Cutzamala-aquaduct op 60% capaciteit werkt.

Elders in het land is het orkaanseizoen. Het eerste fenomeen aan de Pacifische kust, de orkaan Aletta, is gisteren in de loop van 12 uur toegenomen van categorie 2 naar 4, met windsnelheden tot 270 kilometer per uur. Maar, de storm is ver van de kust gelegen en werd zaterdagmiddag 9 juni 2018 snel zwakker, aldus het National Hurricane Center van de Verenigde Staten. Het lag ongeveer 430 kilometer ten zuidwesten van Socorro Island, op de Revillagigedo-eilanden en 865 kilometer ten zuidwesten van de zuidpunt van Baja California Sur.

(Surinname Mirror/Mexico News Daily)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten