maandag 11 juni 2018

PAHO: Polio is gemeld in Venezuela

(Bron foto: Twitter)
'Het virus treft vooral mensen die lijden aan ondervoeding en niet gevaccineerd zijn'


Polio is vastgesteld in Venezuela, een land in een meer en meer dramatische economische- en politieke crisis en waar de ziekte al decennia geleden was uitgeroeid, meldt de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, PAHO. 

De organisatie zei, dat het kind geen voorgeschiedenis van vaccinatie had en in een onder geïmmuniseerde extreem verarmde Delta Amacuro-staat leeft. Polio, of poliomyelitis, is een verlammende kinderziekte veroorzaakt door het poliovirus en te voorkomen door immunisatie.


Dokter Jose Felix Oletta, een voormalig minister van Volksgezondheid, vertelde persbureau AFP, dat het laatste geval van acute poliomyelitis in Venezuela werd gemeld in 1989.

'Het virus treft vooral mensen die lijden aan ondervoeding en niet gevaccineerd zijn, zoals dit geval', voegde Oletta eraan toe. Oletta heeft geen goed woord over voor de gezondheidsautoriteiten in de regering van president Nicolas Maduro, omdat het meer dan een maand heeft geduurd om de PAHO op de hoogte te brengen dat het virus was geïdentificeerd. Internationale gezondheidsvoorschriften vereisen dat dit binnen 24 uur gebeurt.

Pakistan, Afghanistan en Nigeria zijn de enige andere landen waaraan endemische polio heerst, een kindervirus dat verlamming of de dood kan veroorzaken.

Venezuela, verwoest door economische en politieke crises, was in het afgelopen jaar goed voor 85 procent van de gevallen van mazelen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, aldus de PAHO. Van de 11 landen die gevallen meldden, had Venezuela de overgrote meerderheid van de gevallen, maar ook 35 sterfgevallen sinds medio 2017, aldus de internationale organisatie.


Meer specifiek: 'Er waren elf landen die 1.685 bevestigde gevallen van mazelen in de regio rapporteerden', waarvan 1.427 in Venezuela, aldus een zaterdag 9 juni 2018 gepubliceerd rapport van de PAHO.

De ziekte neemt toe in de Zuid-Amerikaanse natie en de trend is dit jaar voortgezet, waar gevallen zijn gemeld in 17 van de 23 staten en in de hoofdstad. In de buurlanden, waar Venezolanen naar zijn gemigreerd vanwege de grimmige economische omstandigheden, zijn veel van de gemelde gevallen bij Venezolaanse immigranten, aldus het rapport.

Venezuela zegt dat het geen 85 procent van de medische basisbenodigdheden heeft die het nodig heeft, inclusief vaccins. Maduro's regering geeft de VS de schuld voor de ellende. De regering heeft op 6 april een nieuwe vaccincampagne gelanceerd tegen 14 ziekten, waaronder mazelen en tuberculose.

(Suriname Mirror/AFP/TRT World/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten