maandag 11 juni 2018

Papegaaivissen zijn de sleutel om koraalriffen van Providencia, Colombia, te redden

Natuurbeschermers willen dat het vissen op papegaaivis wordt verboden

(Bron foto:Twitter)

Op World Oceans Day, vrijdag 8 juni, zijn natuurbeschermingsleiders op het eiland Providencia, Colombia, een project gestart om de papegaaivis te beschermen. De catastrofale achteruitgang van koraalriffen over de hele wereld door bedreigingen veroorzaakt door mensen zoals overbevissing, klimaatverandering, verzuring van de oceanen, is wereldwijd onder de aandacht van milieubeschermers gekomen.

Het eiland Providencia heeft een weddenschap om ze te redden. Het eiland Providencia, in het Colombiaanse Caraïbisch gebied, heeft een eenvoudig, innovatief en effectief alternatief om de riffen rondom het eiland te beschermen om de papegaaivis te redden.


Papegaaivis, een kleurrijke en tropische vis, die zijn naam dankt aan zijn mond in de vorm van een snavel, is de sleutel tot het behoud van de gezondheid van ecosystemen van koraalriffen.

Ze voeden zich voornamelijk met algen, die groeien zonder controle in het koraal, en als ze geen soort hebben die ze verbruikt en hun groei regelt, in dit geval de papegaaivis, dan sterft uiteindelijk het rif.


Terwijl de papegaaivis de algen met zijn tanden opeet, breekt hij stenen en skeletten van koraal en scheidt hij fijn zand af, wat bijdraagt tot de vorming van de stranden van eilanden en atollen.

De Providence Foundation heeft in samenwerking met de Noord-Amerikaanse Seacology-organisatie een campagne gestart om het bewustzijn van het belang van papegaaivissen te vergroten. De inspanning omvat communicatie met lokale vissers, restaurants, touroperators en scholen. Het uiteindelijke doel: het vissen op papegaaivis verbieden.

'Wij geloven dat het eiland Providence zal leiden tot wat een internationale beweging zal worden voor de bescherming van papegaaivissen, vandaar de bescherming van koraalriffen', zegt Duane Silverstein, uitvoerend directeur van de Seacology-organisatie.

(Suriname Mirror/devdiscourse.com/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten