zaterdag 9 juni 2018

Noodsituatie bij HidroItuango-dam in Colombia nog steeds onzeker

'We werken met alle instellingen aan het worst case scenario, dat is het breken van de dam'


- HidroItuango-dam ook ter discussie bij presidentskandidaten
- HidroItuango wordt al beschouwd als een door de mens veroorzaakte ramp


Vijf gemeenten aan de oevers van de rivier de Cauca dreigen geconfronteerd te worden met verwoesting, omdat het grootste infrastructurele project van het land, de HidroItuango-dam, het dreigt te begeven.  

Na meer dan een maand van technische tegenvallers en zware regenval in het westen van Colombia, waardoor de waterstand van de Cauca rivier steeg, hebben de exploitanten van de waterkrachtcentrale Ituango, 170 kilometer ten noordwesten van Medellín, moeite gedaan om een ​​ grote ramp te voorkomen, die wijdverspreide overstromingen en verwoestingen zou in de steden Puerto Valdivia, Cáceres, Tarazá, Kaukasus en Nechi.


Volgens de gouverneur van Antioquia, Luis Pérez Gutiérrez, zou een breuk in HidroItuango een 25 meter hoge watermuur naar de Bajo Cauca stuwen, met gevolgen voor meer dan 115.000 mensen en  gewassen in een agrarisch rijke regio van Colombia.

De noodsituatie van Ituango is zo onzeker, dat toen een obstructie in een van de ontsluitingstunnels van de dam vorige maand al hoge waterstanden veroorzaakte, een noodtoestand werd afgekondigd, waardoor de evacuatie van 13.000 mensen, die in het gebied van de dam wonen, kon worden uitgevoerd.






Het Colombiaanse Rode Kruis arriveerde ter plekke, nadat de noodtoestand was afgekondigd om gemeenschappen te helpen naar hoger gelegen gebieden te gaan, maar ondanks het feit dat alle risicobeheer in deze bergachtige regio werd toegepast, werd het Ituango-project beïnvloed door modderstromen die het werk om de tunnel te deblokkeren compliceerden om de stroming van water tussen de overlaat van de dam en de Cauca rivier te reguleren.


'We werken samen met alle instellingen aan het worst case scenario, dat is het breken van de dam, dat een enorme overstroming in riviergemeenten zou veroorzaken', merkte EPM-topman Jorge Londoño op tijdens een persconferentie. 'Dat is een catastrofaal scenario.'

De openbaar nutsgigant Empresas Publicas de Medellín (EPM) is de exploitant van de 2.4GW-dam en leidt bergingsoperaties om een ​​mogelijke breuk te voorkomen. Een breuk in de waterkrachtcentrale van Ituango vormt echter geen bedreiging voor het elektriciteitsnet van het land, aangezien de opwekking van elektriciteit in november 2019 zou beginnen. Met geschatte bouwkosten van 5 miljard Amerikaanse dollar kan HidroItuango 20% genereren van de totale  elektriciteitsvoorziening van Colombia.


Bedacht in het midden van de jaren 1960 als een ingenieus wonder om te concurreren met enkele van de grootste dammen ter wereld, begon de bouw in 2010.

Nu, een jaar voor de geplande voltooiing, worstelt HidroItuango met gespannen infrastructuur en bevindt zich in bergen die dreigen ineen te storten als de intense seizoensregenval niet afneemt.

President Juan Manuel Santos heeft beloofd 'geen moeite te sparen om de bevolking te beschermen', ontheemd van hun boerderijen en kamperend op topografisch vernietigd terrein, maar ondanks de bemoedigende woorden, heeft de ramp in HidroItuango opnieuw een wolk geworpen over de precaire staat van Colombia's mega-infrastructuur.

Op 17 januari 2018, en slechts enkele maanden voor de voltooiing ervan, brak een ander mega-engineeringproject, de 446 meter lange Chirajara-hangbrug, botste tegen een vallei aan en resulteerde in de dood van 10 bouwvakkers. De instorting van de brug, waardoor de drukke snelweg van  Bogotá naar Villavicencio moest worden gesloten,  ondermijnde het Vierde Moderniseringsproject van wegen van de regering en zorgde ervoor dat corruptie mogelijk heeft bijgedragen aan het gebruik van gebrekkige materialen door het bouwbedrijf.

In de laatste weken voor de eerste algemene verkiezingen op 27 mei, waarin de rechtse kandidaat Iván Duque en linkse Gustavo Petro de meerderheid van de stemmen wonnen, werd de noodsituatie in HidroItuango het onderwerp van presidentiële debatten. Voor de kandidaat van Humana Colombia en de voormalig burgemeester van Bogotá, Gustavo Petro, ligt de schuld voor de potentiële breuk van de dam bij de voormalige president Álvaro Uribe en Sergio Fajardo, beide voormalige gouverneurs van Antioquia.
Het voormalige lid van de M-19 guerrillabeweging beweert dat EPM een vallei onder water heegt laten lopen waar naar verluidt 700 lichamen zijn begraven in massagraven, slachtoffers van de gevechten gedurende de late jaren 1990 tussen paramilitaire doodseskaders van de Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) en FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). Petro heeft het HidroItuango-project omschreven als 'een krachtige en perverse alliantie' van de zakelijke en politieke elites van Antioquia.



De beschuldigingen van de linkse kandidaten tegen EPM zijn zelfs te horen bij zijn presidentiële rivalen, waaronder Fajardo's vice-presidentiële running mate Claudia López. 'De onverantwoordelijkheid van EPM en burgemeester van Medellín is oneindig. Het zijn niet hun reputaties die op het spel staan, maar het leven van duizenden Colombianen die al geëvacueerd zouden moeten zijn van de Cauca-rivier in Sucre, Bolívar en Antioquia, evenals de Magdalena-rivier', zei López.

De burgemeester van de op een na grootste stad van Colombia werd beschuldigd door de huidige gouverneur van Antioquia Luis Pérez van het stil houden van informatie voor het publiek over de werkelijke omvang van de verwoesting van de dambreuk. 'We hebben beide dezelfde informatie ontvangen en vanaf het eerste moment - toen de obstructie van de tunnel een maand geleden plaatsvond - zijn alle scenario's herzien, zelfs over de meest ernstige die zou kunnen gebeuren', merkte Gutiérrez op.

Voor Iván Duque, de rechtse kandidaat van de Centro Democrático-partij en koploper bij de tweede verkiezingsronde te houden op 17 juni, is het nog te vroeg om de verantwoordelijken de schuld te geven, solidariteit te betuigen met de ontheemden en 'de nadruk te leggen op de enorme inspanning en toewijding van EPM om een ​​tragedie te verzachten.'

Niet sinds de verwoestende lavastroom van 13 november 1985, door de uitbarsting van de vulkaan Nevado del Ruíz die Armero verwoestte, in het departement Tolima, en die resulteerde in de dood van naar schatting 22.000 bewoners, is Colombia geconfronteerd met de mogelijkheid van een ramp die een groot deel van het agrarische kerngebied van Antioquia zou kunnen verwoesten, en de belangrijkste infrastructuur die Medellín met de kust verbindt.

HidroItuango wordt al beschouwd als een door de mens veroorzaakte ramp en beschuldigingen dat falende infrastructuur in het land het gevolg is van 'corrupte politieke machines', kunnen de uiteindelijke uitkomst van de verkiezingen beïnvloeden. Maar, hoe accuraat deze beschuldigingen ook zijn, de inspanningen van 5.000 EPM-medewerkers blijven de dam proberen te redden en duizenden ontheemde mensen van een bergtop naar de veiligheid van hun huizen te brengen.

(Suriname Mirror/The City Paper Bogota/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten