zaterdag 9 juni 2018

'Wij kunnen grote stroom vluchtelingen niet aan en Nederland kijkt andere kant op'

'Venezolanen worden gecriminaliseerd, asiel aanvragen is onmogelijk'
 

Jacky Martis van de lokale afdeling van Amnesty International zegt, dat Curaçao in een lastig parket zit voor wat betreft de Venezolaanse vluchtelingen. 'Wij kunnen een grote stroom vluchtelingen niet aan en Nederland kijkt de andere kant op. Die willen het probleem niet op hun bordje. Staatssecretaris Knops (van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vindt de instroom van migranten een Antilliaans probleem, dat op de eilanden zelf moet worden opgelost.' Zo berichtte de Nederlandse landelijke krant Trouw woensdag 6 juni, aldus vandaag, zaterdag 9 juni 2018, het Antilliaans Dagblad

Een artikel geschreven door de lokale verslaggever Dick Drayer doet relaas van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Vaak duurt het nog geen 48 uur, aldus het bericht. De tijd vanaf het moment dat Venezolanen in gammele bootjes illegaal op Curaçao aankomen tot ze weer het land worden uitgezet. Dit jaar overkwam het al 91 van hen. Een topje van de ijsberg, zegt de kustwacht, die de bootjes onderschept.

Volgens antropologe Ieteke Witteveen is er geen tijd voor een behoorlijke intake en wordt het vluchtverhaal niet of nauwelijks nagetrokken. Zij schreef minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken een brief namens 1.200 bezorgde burgers op Curaçao.

'Venezolanen worden gecriminaliseerd. Asiel aanvragen is onmogelijk. Curaçao heeft het vluchtelingenverdrag niet ondertekend en laat sinds juli vorig jaar een soort asielprocedure verlopen via dezelfde dienst die mensen uitzet. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, heeft sindsdien geen enkele aanvraag meer gekregen.' Aldus citeert Trouw Witteveen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten