zaterdag 9 juni 2018

Cubaanse BuZa-onderminister Rogelio Sierra Diaz voor kort bezoek in Suriname

(Bron foto's: NII)
Bezoek in kader van 54 jaar lange bilaterale relatie van Cuba met het Caribisch gebied


De Cubaanse onderminister van Buitenlandse Zaken (BuZa) Rogelio Sierra Diaz, was twee dagen in Suriname - donderdag en vrijdag - voor een officieel werkbezoek in het kader van de 54 jaar lange bilaterale relatie die Cuba heeft met het Caribisch gebied. Het doel van dit bezoek was de verdere versterking van de bilaterale samenwerking tussen de beide landen. Ook de intensieve samenwerking op multilateraal gebied is aan de orde gekomen. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 8 juni 2018.



Suriname en Cuba onderhouden goede bilaterale betrekkingen onder andere op het gebied van gezondheid, onderwijs, cultuur, handel en toerisme. Hierbij wordt gedacht aan de jaarlijks aangeboden studiebeurzen door Cuba, waarvan dankbaar gebruikt wordt gemaakt door Surinaamse studenten. Ook de Cubaanse artsen die in Suriname werken, leveren een wezenlijke bijdrage aan de gezondheidssector.



De Cubaanse functionaris heeft besprekingen gevoerd met diverse hoogwaardigheidsbekleders, waarbij de nadruk onder meer is gelegd op het verder uitwerken van de nauwe vriendschapsbanden tussen Suriname en Cuba. Voorts is gesproken over het belang van een goede samenwerking tussen de respectieve private sectoren alsmede het contact tussen de beide volkeren.


Het bevorderen van handel, toerisme en culturele uitwisseling is in dit kader belicht. Suriname heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de ondersteuning te herbevestigen voor het beeindigen van het reeds meer dan 50 jaren eenzijdig economisch, commercieel en financieel embargo opgelegd tegen Cuba, aangezien de handhaving hiervan negatieve effecten heeft op de Cubaanse samenleving.

In maart 2019 zullen Suriname en Cuba, het 40-jarig bestaan van de diplomatieke betrekkingen herdenken en in dat kader zullen vertegenwoordigers van beide landen bijeenkomen voor het uitzetten van een waardige herdenking van dit heuglijk feit.

Rogelio Sierra Diaz heeft onder andere een beleefdheidsbezoek gebracht aan president Desi Bouterse. 'We have a new president and we have come to gratify the continuity of our policy with the entire Caribbean Community', aldus de onderminister.

Suriname en Cuba delen een soortgelijke visie in de manier waarop er met uitdagingen en problemen in de regio wordt omgegaan. De Cubaan is ervan overtuigd, dat Suriname en Cuba in de samenwerking moeten werken aan een analyse en aanpak van die uitdagingen.

De delegatie van Cuba vertrekt vandaag naar Guyana voor het vervolgen van de besprekingen met betrekking tot het verstevigen van de vriendschappelijke relaties met de Caribische regio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten