maandag 7 mei 2018

VHP eist nieuw onderhandelingsteam voor onderhandelingen met Alcoa/Suralco

'Softball tactiek: Alcoa 200 miljoen – Surinaamse volk 0 cent'

 
De VHP eist een nieuw onderhandelingsteam van oprechte Surinamers en (internationale) deskundigen die de onderhandelingen met Alcoa/Suralco moet oppakken. De huidige ‘softball tactiek’ heeft ervoor gezorgd, dat er een loopje wordt genomen met Suriname. De Surinaamse burgers draaien nu op voor de kosten, terwijl Alcoa/Suralco vrijuit gaan. Suriname is geen ‘bananenrepubliek’, aldus de VHP vandaag, maandag 7 mei 2018, in een persbericht.

Volgens president Bouterse wordt de Suralco raffinaderij te Paranam niet volgens de regels ontmanteld. Wat er precies fout ging kon hij niet zeggen.

Toen in 2014 duidelijk werd dat Alcoa koerste naar sluiting van de industrie, kwam de president naar De Nationale Assemblee (DNA) om, zoals hij dat zelf zei, naar adviezen te luisteren. DNA bood kamerbrede steun, de VHP-fractie zei dat het om een nationale zaak ging. Maar, de president vertelde toen niet, dat hij al een onderhandelingscommissie namens de regering had ingesteld. Nu, vier jaren later, moeten we vaststellen dat de regering alle adviezen van DNA en van deskundigen naast zich heeft neergelegd.

In 2015 werd het Memorandum of Understanding (MoU) tussen de regering en Alcoa unaniem verworpen door DNA. Het parlement verschafte haar inzichten op schrift aan de president. Er moest een beter voorstel komen, en ook een andere onderhandelingscommissie.

In 2017 bleek dat de regering het MoU dat unaniem was verworpen, tóch uitvoerde. Ook de onderhandelingscommissie was ongewijzigd. Wederom maakte DNA ernstige kanttekeningen en stuurde begin 2017 opnieuw een schrijven naar de president.

In juli 2017 kwam de president naar DNA. Hij verklaarde begrip te hebben voor de emoties van het volk, de wereld was niet rechtvaardig, multinationals heersen over kleine landen zoals het onze. Maar, hij wilde geen ‘hard ball’ spelen met Alcoa. Hij beloofde dat alle voorstellen aan DNA ter goedkeuring zouden worden voorgelegd.

Het wordt steeds duidelijker dat brede wens van het parlement hardnekkig wordt genegeerd. De belangen van het volk zijn kennelijk ondergeschikt gemaakt. De president is de regie over het proces rond dit Suralco dossier kwijt. Intussen draait de Surinaamse burger op voor de kosten. Immers, DNA is unaniem van mening, dat de dam met toebehoren juridisch aan Suriname toekomt, vanaf de ondertekening van het MoU. Toch zullen wij tussen 2014 en 2018 circa 200 miljoen Amerikaanse dollar meer hebben betaald voor energie uit het waterkrachtwerk.

De indruk is ook, dat de durf heeft ontbroken om zich hard en zakelijk op te stellen naar de multinational toe.

De ‘soft ball’ werkt niet, de president, de commissie en de multinational doen wat ze willen, het volk van Suriname verliest.

De VHP roept de president op de strategie te herzien. De ‘soft ball’ benadering heeft tot nu toe niet gewerkt. De VHP juicht de boodschap toe, dat de president duidelijk maakt aan Alcoa/Suralco, dat Suriname geen ‘bananenwinkel’ is. Het moet ook duidelijk zijn dat hij ook geen leiding geeft aan een ‘bananenrepubliek’.

De VHP eist dat er per direct een professioneel onderhandelingsteam wordt samengesteld met oprechte- en deskundige Surinamers. Een team dat werkt met een nationale agenda, bijgestaan door internationale deskundigen, die zakelijke onderhandeling met Alcoa/Suralco voert met nauwe betrokkenheid van de DNA en alle andere relevante nationale instituten.

VHP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten