maandag 7 mei 2018

Minister Getrouw: '30 Verdachten aangehouden in onderzoek naar zeepiraterij'

Minister Benschop: 'We krijgen de vissers binnen een week weer op zee, we blijven daarbij'

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)

In het onderzoek naar de recente zeepiraterij zijn tot nu toe 30 personen aangehouden. Dat zei minister Stuart Getrouw van Justitie & Politie vanmiddag, maandag 7 mei 2018, op een persconferentie. De aanhoudingen zijn op het water en op land verricht, gaf hij aan. 

Minister Ronni Benschop van Defensie garandeerde weer, dat de vissers binnen een week weer veilig op zee kunnen werken.

Tien dagen geleden zijn vermoedelijk 20 vissers op zee overvallen en zwaar mishandeld. Vijf hebben het overleefd, drie lijken zijn geborgen, de anderen worden nog vermist. Getrouw: 'Wij weten niet eens zeker of het inderdaad om twintig slachtoffers gaat. Er is gerapporteerd dat een boot normaliter vijf bemanningsleden telt. Maar', het is nog niet zeker dat het daadwerkelijk om twintig mensen gaat die aan boord de vier boten waren die zijn aangevallen.'

Het is nog niet gelukt om de drie lijken die geborgen zijn te identificeren. 'Dat deel van het onderzoek wordt geleid door het Openbaar Ministerie en zij zullen te zijner tijd een oproep doen wanneer ze zover zijn om de identiteit van de mensen vast te leggen', zei Getrouw.

Wat de motieven zijn voor de overval op vier vissersboten is nog niet duidelijk. Het vermoeden bestaat, dat het om een vergelding gaat, maar het bewijs daarvoor moet nog geleverd worden, terwijl media in Guyana en Suriname daar uitgebreid over hebben bericht, over het motief van vergelding, wraak.. Het is ook nog niet duidelijk hoeveel mannen precies op zee waren, zei de bewindsman.

Getrouw, Benschop, en Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij en de Guyanese minister van Publieke Veiligheid, Khemraj Ramjattan, zijn op hun gezamenlijke persconferentie ingegaan op de stand van zaken.

Minister Benschop legde niet uit hoe het doel om de vissers binnen een week weer op zee te krijgen, bereikt gaat worden. Hij houdt het op: 'We zijn bezig de daad bij het woord te voegen. We krijgen ze binnen een week weer op zee, we blijven daarbij. Hoe dat gaat geschieden, dat weten wij. We zijn bezig om ze daar te krijgen binnen een week.'

Soerdjan en Ramjattan delen mee dat er hulp komt voor de getroffen. Guyana draagt met informatie bij aan het onderzoek. De getroffen Guyanezen willen dat hun overheid ook helpt hun documenten in orde te maken. Een deel is van plan Suriname te verlaten na deze tragedie.

(Suriname Mirror/Starnieuws/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten