zaterdag 28 april 2018

Na ruim twee jaar weer borstkankeronderzoek in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo

(Bron foto: AZP))
Het Mammacentrum in AZP geopend


Na ruim twee jaar kunnen er weer borstkankeronderzoeken gedaan worden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De opening van het Mammacentrum Suriname en de ingebruikname van een 3D mammograaf vonden gisteren, vrijdag 27 april 2018, plaats, aldus de Ware Tijd.

De 3D mammograaf is tot dusver de enige in de regio.

Het onderzoekscentrum is mede mogelijk gemaakt door Rosebel Gold Mines en Staatsolie. Het apparaat is door Rosbeld Gold Mines geschonken aan het ziekenhuis, terwijl Staatsolie is ingekomen met 37.500 Amerikaanse dollar voor de bouw van een deel van het mammacentrum.

Iswardath Thakoer, hoofdradioloog van het AZP verwacht een grote aanloop. Intern zal men hierop inspelen door onder andere het verruimen van de openingstijden.

Volgens Thakoer zijn vrouwen bewuster worden van borstkanker. 'Er is door de jaren heen een bewustwording op gang gekomen, maar die moet nog verder worden aangepakt.' Hij benadrukt dat borstkanker niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen voorkomt, alleen in mindere mate.

Borstkanker staat op de tweede plaats als het gaat om doodsoorzaak bij vrouwen in Suriname, terwijl baarmoederhalskanker op de eerste plaats staat. In ontwikkelde landen is het juist omgekeerd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten