zaterdag 28 april 2018

Kolossaal schip met aan boord twee drijvende dokken vaart Annabaai Curaçao binnen

'Een unieke, en voor Curaçao belangrijke gebeurtenis'


Een kolossaal schip met aan boord twee drijvende dokken vaart vanmiddag, zaterdag 28 april 2018, de Annabaai binnen. 'Een unieke, en voor Curaçao belangrijke gebeurtenis', zegt minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (MAN). De minister nodigt de bevolking van Curaçao uit om vanaf de Handelskade of de kade van Otrobanda naar het gevaarte te komen kijken, zo schrijft het Antilliaans Dagblad.

'Dit krijg je maar een keer te zien', zegt Martina. 'Het is een heel bijzondere gebeurtenis.'

De Xin Guang Hua vaart onder de vlag van Hong Kong. Het is het op een na grootste afzinkbare schip ter wereld. Het vaartuig is 255 meter lang en 68 meter breed. Het is in 2016 te water gelaten en kwam in april 2017 voor het eerst in Rotterdam aan. Precies een jaar later, op 1 april jongstleden, is het schip vanuit Rotterdam met de twee drijvende dokken van Damen Shipyards naar Curaçao vertrokken.

Wanneer het schip de Sint Annabaai binnenvaart, gaat het langzaam in de richting van Fort Nassau. Daar zal het worden afgezonken. Het schip wordt volgeladen met ballast zodat het diep in het water komt te liggen en de dokken op het water gaan drijven. Die kunnen dan gelost worden. Vervolgens wordt het schip ontdaan van ballast om ervoor te zorgen dat de vloer van het schip weer uit het water omhoogkomt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten