zaterdag 28 april 2018

Handelssancties VS zitten staatsmijnbouwbedrijf Grassalco in de weg

(Bron foto: Oldendorff)
Geen export Grassalco en Duits scheepvaartbedrijf Oldendorff van bauxiet naar raffinaderijen Russisch bedrijf Rusal

 
Het plan van Grassalco, om in samenwerking met het Duitse scheepvaartbedrijf Oldendorff bauxiet te verschepen naar raffinaderijen van het Russische bedrijf Rusal, gaat niet door. Door de handelssancties van de VS tegen Rusal heeft Oldendorff vorige week besloten haar operaties in Guyana voor het Russische verwerkingsbedrijf te stoppen, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 28 april 2018.

De bedoeling was om restantbauxiet uit de gesloten mijnen van Suralco in Oost-Suriname te ontginnen en samen met bauxiet uit Guyana te verschepen. De exportplannen gaan nu in de koelkast, omdat Grassalco zelfstandig niet in staat is deze operatie vanuit Suriname uit te voeren.

'Vanwege de logistieke uitdagingen hier is het zelfstandig exporteren van restant bauxiet naar Rusal niet meer haalbaar', zegt Grassalco-directeur Sergio Alkiemboto.

Onderdeel van het plan van aanpak dat met Oldendorff was uitgewerkt was, dat bauxiet afkomstig uit Suriname, samen met bauxiet uit Guyana, zou worden verscheept naar de aluinaarderaffinaderijen van Rusal in Europa. Het Russische bedrijf is na China Hongqiao Group de grootste aluinaardeproducent in de wereld.

Met het besluit van de Duitse onderneming om de verschepingsoperatie uit Guyana stop te zetten is 'de unieke mogelijkheid die aan Grassalco werd geboden om bauxietverschepingen te doen plaatsvinden door Oldendorff naar diens netwerk van klanten', komen weg te vallen. 'Deze beslissing heeft impact op zowel de scope als op de voortgang van het project', zegt Akiemboto.

De Verenigde Staten legden Rusland een maand geleden een stevig pakket sancties op als vergelding voor de bemoeienis met de presidentsverkiezingen van 2016. De maatregelen troffen vooral bedrijven van Poetin-vazallen. Zo mogen sindsdien bedrijven met Amerikaanse klanten niet langer hun aluminium betrekken van Rusal, aldus De Tijd vandaag.


Die maatregel was desastreus voor Rusal, dat een zeer groot deel van zijn productie exporteert. Op de beurs van Hong Kong verloor het aandeel Rusal sinds het begin van dit jaar al meer dan 64 procent van zijn waarde.

Rusal is de grootste aluminiumproducent van Rusland en als zodanig van cruciaal belang voor de aluminium-import in Europa. De opgelegde Amerikaanse sancties zorgden er dan ook voor dat de aluminiumprijs de afgelopen weken tot het hoogste peil sinds 2011 steeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten