zaterdag 28 april 2018

Toename dit jaar in Colombia van aantal moorden op mensenrechtenleiders

In totaal zijn dit jaar 46 mensenrechtenleiders vermoord, 26 in dezelfde periode in 2017


Colombia heeft in 2018 een piek gezien in moorden op mensenrechtenleiders, volgens een rapport van een vooraanstaande mensenrechten denktank. In totaal zijn dit jaar 46 mensenrechtenleiders vermoord, vergeleken met 26 in dezelfde periode vorig jaar, aldus een onderzoek door de Colombiaanse non-gouvernementele organisatie (ngo) Somos Defensores.

Paramilitaire groepen waren verantwoordelijk voor drie van de moorden, vier werden vermoord door guerrillagroepen en nog eens vier werden gedood door veiligheidstroepen. De daders van de overgrote meerderheid van de moorden, 35 in totaal, blijven onbekend.

De onderzoeksinstantie erkende tot nu toe in totaal 132 daden van agressie tegen mensenrechtenleiders tot nu toe dit jaar. Van de geregistreerde handelingen waren er 12 aanvallen, 66 doodsbedreigingen en één geval van gedwongen verdwijning. De provincies waarin de agressie plaatsvond, bevonden zich overwegend in conflictgebieden in het land, met Cauca, Antioquia en Norte de Santander zwaar vertegenwoordigd in de statistieken.


Deze cijfers zijn geen verrassing voor de ngo, aangezien de staat niet is gekomen met 'een effectieve formule' om de golf van selectief geweld tegen sociale leiders te stoppen. De VN heeft gezegd, dat het 'uiterst bezorgd' is over de toename van geweld rond sociale leiders, terwijl inspecteur-generaal Fernando Carrillo autoriteiten heeft 'ertoe aanzet' hun 'toezeggingen te doen om het leven van sociale leiders te verdedigen'.



Het is de regering duidelijk niet gelukt basisveiligheid te bieden en mensenrechtenverdedigers te beschermen, plattelandsgemeenschapsleiders en andere sociale activisten.

'Alles wijst erop dat in 2018 het aantal moorden de historische records zal blijven breken', zei Somos Defensores, eraan toevoegend, dat de regering van president Juan Manuel Santos 'de macht verlaat met een spoor van dode leiders die het niet kan rechtvaardigen.'

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/Scribd Suriname Mirror))

Geen opmerkingen:

Een reactie posten