zaterdag 28 april 2018

Journalisten-comité roept Braziliaanse autoriteiten op aanklacht 'terrorisme promoten' tegen journalist te droppen

Felipe de Oliveira Araújo Rodrigues infiltreert in 2016 in Braziliaanse groep aanhangers IS



'Het is absurd dat Braziliaanse autoriteiten berichtgeving over supporters van Islamitische Staat gelijkstellen met actieve deelname aan deze groep'


Het Comité voor de Bescherming van Journalisten (Committee to Protect Journalists, CPJ) heeft gisteren, vrijdag 27 april 2018, de Braziliaanse autoriteiten opgeroepen om de aanklacht van anti-staatsactiviteiten tegen Felipe de Oliveira Araújo Rodrigues, een in Rio de Janeiro gevestigde journalist , die in 2016 infiltreerde in een Braziliaanse groep aanhangers van de militante groepering Islamitische Staat, om verslag te doen van hun activiteiten, te droppen.

Openbaar aanklagers beschuldigen in de tenlastelegging, die op 18 januari werd uitgevaardigd, De Oliveira ervan 'de terroristische organisatie Islamitische Staat te promoten', en zeiden dat de journalist contact had met verschillende mensen die de militante groep Islamitische Staat in de whatsapp- en telegram-berichtendiensten 'verheerlijkten'.

Een Paraná-rechter, Marcos Josegrei da Silva, accepteerde de zaak op 16 februari 2018 en heeft de autoriteit om het voor de rechter te brengen of niet, volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie die weigerde bij naam genoemd te worden.

De Oliveira, die zei dat hij had meegewerkt aan het onderzoek van de autoriteiten naar de militante groep nadat zijn artikelen waren gepubliceerd, zou tussen de vijf en acht jaar in de gevangenis terecht kunnen komen onder de Braziliaanse anti-terrorismewetgeving van 2016 als hij schuldig wordt bevonden.

'Het is absurd dat de Braziliaanse autoriteiten berichtgeving over supporters van de militante groep  Islamitische Staat gelijk stellen met actieve deelname aan deze groep', zei CPJ-programmadirecteur Carlos Martínez de la Serna uituit New York. 'Onderzoeksberichtgeving is geen misdaad en journalistiek is geen terrorisme, autoriteiten moeten de aanklacht tegen Felipe de Oliveira onmiddellijk en onvoorwaardelijk laten vallen en hem niet langer straffen voor het melden van een kwestie van openbaar belang.' 

De Oliveira begon de militante groep begin 2016 te onderzoeken en zijn artikel over hun pogingen om leden te werven in Brazilië werd gepubliceerd in Folha de S. Paulo, een van de toonaangevende dagbladen van het land, op 3 maart 2016. De journalist ging toen undercover met het pseudoniem Abdu Khani om verder te berichten en op 22 juli 2016 werd hij uitgenodigd om zich bij hun sociale mediagroep aan te sluiten, vertelde de journalist aan CPJ.

Op 24 juli werd het werk van de Oliveira over de activiteiten van de groep uitgezonden op TV Globo's best beoordeelde zondagnachtshow 'Fantástico.' De journalist vertelde CPJ, dat hij zijn bevindingen over de activiteiten van de groep nog dezelfde dag aan de federale politie rapporteerde. De Oliveira zei, dat hij samenwerkte met de anti-terrorismeafdeling van de politie en de militanten van de Islamitische Staat nog een aantal weken volgde alvorens de contacten te verlaten uit angst voor blootstelling/ontdekking.


De advocaat van De Oliveira, Beno Brandão, vertelde het CPJ, dat de journalist de autoriteiten op de hoogte had gesteld van zijn werk en alle gevraagde informatie had overhandigd, inclusief opnames en telefoonnummers voor hun onderzoek naar de activiteiten van de groep in Brazilië.

'Hij was nooit van plan om de Islamitische Staat te promoten', zei Brandão in een telefonisch interview. 'Hij moedigde hen niet aan. Dit zijn mensen die ISIS steunden. Zij waren geen gezegende toegewijden van de kerk bij een uitvaartdienst. Hij moest die vragen stellen. Dat is wat een onderzoeksjournalist doet.'

(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten