zaterdag 31 maart 2018

Venezuela compenseert familieleden van 68 doden in cellen politiebureau Valencia

(Bron foto: AFP/Juan Carlos Hernandez)
Autoriteiten zijn bevolen om de brand te onderzoeken


De Venezolaanse regering heeft vrijdag 30 maart 2018 bekendgemaakt, dat het de nabestaanden zal vergoeden van tientallen gevangenen en een paar bezoekers die deze week stierven bij de brand in de overvolle cellen van een politiebureau.

De verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei ook, dat de autoriteiten zijn bevolen om de brand te onderzoeken die woensdag in het staatspolitiebureau in, de derde grootste stad, Valencia plaatsvond. In totaal stierven 68 mensen bij de brand - 66 mannelijke gevangenen en twee vrouwelijke bezoekers.


Een organisatie die opkomt voor gevangen, Una Ventana a la Libertad (Een venster op vrijheid), zei dat de gevangenen matrassen in brand hadden gestoken in een poging om uit de gevangenis te breken.

De verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei, dat 'compensatiemiddelen' waren overeengekomen voor de getroffen families. Politiebronnen vertelden vrijdag tegen persbureau AFP, dat alle lichamen op acht na waren opgeëist door familieleden.

Het mensenrechtenbureau van de VN in Zwitserland had donderdag gezegd ontsteld te zijn door de gruwelijke sterfgevallen en riep op tot een volledig onderzoek. Er was ook een schadevergoeding geëist voor de gezinnen. De regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro verwierp de 'overhaaste en disproportionele' opmerkingen van het VN-kantoor. Er werd beweerd dat er 'een veelzijdige aanval werd gepleegd tegen ons land, die grof en verachtelijk gebruik maakte van de kwestie van de mensenrechten'. 

De gevangenissen van Venezuela lijden onder enorme overbevolking en een tekort aan basisvoorraden, worstelen onder de steeds diepere economische crisis

(Suriname Mirror/AFP)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten