zondag 1 april 2018

Venezuela arrresteert vijf leden staatspolitie wegens hun rol in oproer en brand in cellencomplex politiebureau Carabobo in Valencia

68 Mensen vinden de dood in de cellen van het hoofdbureau van de regionale politie

Oppositie parlementslid Miguel Pizarro: 'De situatie in detentiecentra en politiecellen in Venezuela is onaanvaardbaar!


Venezuela heeft vijf leden van de staatspolitie aangehouden wegens hun vermeende rol in een oproer en een brand waarbij 68 mensen in een overbevolkt cellencomplex van het politiebureau Carabobo in Valencia werden gedood, zei de landelijk Officier van Justitie zaterdag 31 maart 2018.

'Het parket heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd voor vijf politiefunctionarissen van PoliCarabobo die zijn aangewezen als verantwoordelijken voor het tragische incident dat heeft geleid tot de dood van 68 burgers in de cellen van het hoofdbureau van de regionale politie: ZE ZIJN gedetineerd #Justice', tweette openbaar aanklager Tarek Saab.



Saab, een voormalige gouverneur van de Socialistische Partij dichtbij president Nicolas Maduro, heeft geen verdere details verstrekt over de oorzaak van de ramp, de ergste die de beruchte gewelddadige gevangenissen van Venezuela in meer dan twee decennia heeft getroffen.

Verwanten van dode gevangenen en een overlevende gevangene zeiden tegen persbureau Reuters, dat er woensdagochtend een schietpartij met de politie was in het cellencomplex. De weduwe van een gevangene zei, dat functionarissen het gebied met benzine hadden besprenkeld, waardoor brand ontstond in de kleine cellen die waren vastgebonden met hangmatten en verdeeld waren door lakens. Er was geen directe reactie van de staatspolitie van Carabobo.

De Venezolaanse oppositie geeft de schuld van de tragedie aan het onvermogen van Maduro om de wetteloze gevangenissen van Venezuela te hervormen, waar gedetineerden rondzwerven met wapens en misdaden vanuit cellen orkestreren. 'De situatie in detentiecentra en politiecellen in Venezuela is onaanvaardbaar!', zei oppositie parlementslid Miguel Pizarro.


Oppositiepolitici hebben ook kritiek geuit op de regering vanwege haar lange stilzwijgen over het incident. Maduro's regering heeft vrijdagavond alleen een verklaring afgelegd waarin zij haar condoleances aan familieleden betuigt, maar de president moet nog publiekelijk spreken over de doden.

Als voormalig buschauffeur en vakbondsleider die erg onpopulair is geworden, gaat Maduro voor herverkiezing in mei bij verkiezingen grotendeels geboycot door de oppositie
Met een groot gebruik van staatsmiddelen en een conforme Kiesraad wordt van hem verwacht, dat hij weer een termijn van zes jaar wint, ondanks de hyperinflatie, een vijfde opeenvolgende jaar van recessie en ongebreidelde misdaad.

De staatstelevisie richtte zich op het tonen van beelden van Venezolanen op het strand tijdens de paasvakantie, terwijl de ministers van Maduro ook grotendeels wegblijven van de ramp in Valencia.

Maar Delcy Rodriguez, de presidente van het pro-regering wetgevende superlichaam dat bekend staat als de constituerende vergadering, reageerde fel op kritiek op de manier waarop de regering omgaat met de gevangenissen. 'We verwerpen het gebruik van de pijn van de Venezolanen als een politiek instrument', tweette Rodriguez.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten