zondag 11 maart 2018

Argentinië vaardigt internationaal opsporingsbevel uit voor vijf Chinese vissersboten

Chinese vissersboten vissen illegaal in Argentijnse wateren 

(Bron foto's: Prefectura Naval)

Argentinië heeft een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd voor vijf Chinese vissersboten die illegaal in Argentijnse wateren vissen, zei de Kustwacht donderdag 8 maart 2018 in een verklaring na een mislukte poging om een ​​van de boten op zee aan te houden.


Federale rechter Eva Parcio de Seleme keurde de opdracht goed om de Jing Yuan 626 aan te houden, die de Kustwacht op 21 februari ontdekte en naar verluidt illegaal in de exclusieve economische zone van Argentinië aan de Patagonische kust viste.

Illegale visserij door Chinese boten heeft de diplomatieke betrekkingen tussen president Mauricio Macri en China op de proef gesteld. In 2016 liet de Kustwacht een Chinese trawler zinken die illegaal in de territoriale wateren viste.

Na het detecteren van de Jing Yuan vorige maand, zei de Kustwacht dat het de boot opriep om te stoppen verder te varen, op welk moment het zijn lichten uit deed en probeerde te ontsnappen in internationale wateren.


Een Argentijns Kustwachtschip achtervolgde de boot en vuurde waarschuwingsschoten af, maar er werd gezegd dat vier andere boten probeerden tegen het schip te botsen om te voorkomen dat de Jing Yuan werd aangehouden.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de operatie na acht uur afgeblazen.


De kust van Argentinië is rijk aan inktvis, heek en garnalen. China heeft de grootste en meest afgelegen visserij ter wereld, met 2.500 schepen die in 2016 ongeveer 17 miljoen vissen hebben gevangen, meestal voor de zuidkust van hun thuisland, maar ook in Afrika en Zuid-Amerika.

Vorig jaar werden Chinese trawlers in beslag genomen door Senegal, Guinee, Sierra Leone en Guinee-Bissau vanwege illegale visvangst.

(Suriname Mirror/VOA News/La Gran Epoca/YouTube) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten