vrijdag 9 maart 2018

Zeven Colombianen en een Cubaan aangehouden in duikboot-zaak

Ministerie betreurt vroegtijdige bekendmaking vondst duikboot 'om politieke- dan wel andere redenen'


Het ministerie van Justitie en Politie laat vrijdagmiddag 9 maart 2018 via een verklaring uitgebracht door het Nationaal Informatie Instituut weten, dat zeven Colombianen en een Cubaan zijn ingesloten in de opmerkelijke duikboot-zaak. 

De informatie over de mogelijke aanwezigheid van een 'semi-submersible vessel' binnen het Surinaamse grondgebied, is verkregen via internationale partners.

Het ministerie betreurt het, dat bepaalde personen om politieke- dan wel andere redenen, vroegtijdig de informatie omtrent de ontdekking van het vaartuig in de publiciteit hebben gebracht, met het mogelijk gevolg dat het verder onderzoek in deze kwestie wordt bemoeilijkt. Bij voortijdige publiekelijke mededelingen kan de veiligheid van de bij het onderzoek betrokken functionarissen onnodig in gevaar kan worden gebracht.

Het ministerie doelt hiermee op het Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) die vrijdag 2 maart op haar Facebook-pagina de ontdekking wereldkundig maakte en drie foto's publiceerde van de duikboot.

De buitenlanders, die vermoedelijk illegaal in Suriname vertoeven, zijn op last van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

Na intensief speurwerk is het een eenheid van de politie gelukt om het vaartuig te lokaliseren. Het verder onderzoek wordt verricht door één door het ministerie van Justitie en Politie en overige veiligheidsdiensten ingestelde Special Task Force, onder supervisie van de procureur-generaal bij het Hof van Justitie.

Hoewel het DEA (Amerikaanse Drugsbestrijdingsorganisatie) hoofdbureau voor de Guyana’s in Georgetown is gevestigd. wordt door deze organisatie, evenals andere internationale partners, nauw samengewerkt met de Surinaamse autoriteiten op het gebied van de bestrijding van illegale drugs, aldus Justitie en Politie.

Het ministerie vraagt begrip van de samenleving voor het feit, dat onderzoeksresultaten van dergelijke aard niet direct met het publiek kunnen worden gedeeld. Het strafrechtelijk onderzoek in deze zaak wordt onverkort voortgezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten