zondag 11 maart 2018

John van Coblijn: 'Verhuizing Adhin naar Wanica is volksverlakkerij'

'Grote schande dat vicepresident van Paramaribo naar Wanica is verhuisd om meer zetels binnen te halen voor NDP'

 
Het is volgens politicus John van Coblijn, trekker van de opkomende politieke beweging Unopo, een grote schande dat vicepresident Ashwin Adhin van Paramaribo naar het district Wanica is verhuisd om daar meer zetels binnen te halen voor de Nationale Democratische Partij (NDP). Een van de vereisten om kandidaat gesteld te worden in een district is, dat de persoon minimaal twee jaar daar moet wonen. 

'Het is een grote schande dat volksverlakkerij op deze manier plaatsvindt, omdat de wet niet is gemaakt om dit soort vervalsing van volksvertegenwoordiging te bewerkstelligen. Zo leer je mensen om elkaar te bedriegen', zegt Van Coblijn zaterdag 10 maart 2018 in het Dagblad Suriname.

De voormalige voorzitter van de NPS-afdeling Paramaribo voert aan, dat toen hij nog bij de NPS zat, dit soort taferelen ook voorkwamen en hij vaak een waarschuwend geluid richting de leiding heeft doen gaan. Volgens hem kan het niet door de beugel, dat mensen in het binnenland gekandideerd worden, maar in werkelijkheid in de stad verblijven.

'Een heleboel politici doen dat in haast alle partijen. Dat is volksverlakkerij en daarom heeft de NPS uiteindelijk ook de prijs daarvoor betaald. Dat de vicepresident dit nu ook gaat doen, roep ik de totale samenleving daarom ook op om dit soort vormen van politiek af te straffen. Daarom is er een gedragscode nodig waarin dit soort zaken geregeld worden.'

Een ander opvallende zaak bij dit soort handelingen van politici is, dat kandidaten zich met weinig kennis over een district aanmelden om de belangen van dat district in De Nationale Assemblee (DNA) te kunnen behartigen. 'Ik kan dan ook zeggen, dat ik ga verhuizen naar Coronie om daar met een paar 100 stemmen een zetel binnen te halen. Maar, is dat correct? Je stimuleert de mensen niet om volksvertegenwoordiger te worden van dat gebied. Het is precies als mensen leren stelen en auteursrechten vertrappen', zegt Van Coblijn.

Hij benadrukt dat indien hij aan de macht komt, hij er zeker naar gaat werken dat deze regeling gewijzigd wordt.

Adhin werd in 2013 als technocraat aangetrokken als Onderwijsminister. Kort voor de verkiezingen maakte NDP-voorzitter, tevens president, Desi Bouterse, bekend dat Adhin de kandidaat was om vicepresident te worden. Hij werd op nummer 6 in Paramaribo geplaatst en kreeg uiteindelijk 6.030 stemmen. de enige Hindoestaanse kandidaat bij de NDP die zo'n hoog aantal stemmen behaalde.

In Wanica zal, zoals het bij de vorige verkiezing reeds het geval was, een zware politieke strijd gevoerd worden. In Wanica woont ook VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, de grootste rivaal van de NDP. Santokhi is landelijk de sterkste Hindoestaanse kandidaat en behaalde een indrukwekkende 17.983 stemmen in 2015. Tijdens de verkiezing van 2015 kreeg de NDP 3 van de 7 zetels in Wanica. Drie zetels gingen naar de VHP, terwijl Raymond Sapoen via Pertjajah Luhur/V7 in dit district werd gekozen, maar uiteindelijk ook deel werd van de coalitie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten