zondag 11 maart 2018

VN Goodwill Ambassadeur Danny Glover ontmoet oud-Braziliaans president Luiz Inacio 'Lula' da Silva

Amerikaans filmacteur Glover steunt Lula's kandidatuur presidentsverkiezing

(Bron foto:: TeleSUR)


Goodwill Ambassadeur van de Verenigde Naties Danny Glover heeft donderdag 8 maart 2018 de voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio 'Lula' da Silva ontmoet om zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezing te ondersteunen. De acteur, die politiek activist werd, zei dat hij naar Brazilië reisde om 'solidariteit' te tonen en om te bevestigen dat anderen in de Verenigde Staten hem ook steunen. 

'Ik kwam hier om mijn solidariteit te betuigen en om te zeggen, dat er anderen in mijn land zijn die ook solidair met je zijn. We moeten onze stem gebruiken, omdat we weten dat het moment belangrijk is, niet alleen voor Brazilië, maar voor alle Amerika's', zei Glover.

Hij benadrukte verder, dat mensen worstelen met het beleid van 'extreem-rechts' in de Verenigde Staten en dat Lula's vorige presidentschap en kandidatuur opmerkelijke voorbeelden zijn van politieke maatregelen gericht op het verminderen van ongelijkheid in de samenleving.

'We vechten ook tegen extreem rechts in ons land. Ik citeer graag dr. (Martin Luther) King, die zei, Dante citerend, dat de heetste plaats in de hel gereserveerd is voor hen die neutraal zijn in tijden van crisis.'

Op de vraag 'Waarom trekt Brazilië jou aan?' tijdens een interview met Rede Brasil Atual, verklaarde Glover: 'Veel van (mijn) werk met TransAfrica Forum handelt over de rechten van werknemers, voornamelijk de rechten en (sociale) toestand van 150 miljoen Afrikaanse afstammelingen op het (westelijk) halfrond, waarvan er 80 miljoen in Brazilië wonen. Dankzij zijn leiderschap in de regio en de wereld, kan Brazilië een buitengewone invloed hebben op de toekomst van Afrikaanse nakomelingen.'



Lula ontmoette eerder Glover toen hij president was en ook in 2011 toen de activist deelnam aan een congres georganiseerd door de Centrale Arbeiders Vakbond in Guarulhos, Sao Paulo.

Eerder deze week verwierp het Hooggerechtshof van Brazilië Lula's hoger beroep tegen een gevangenisstraf van 12 jaar, die eerder was uitgesproken inzake corruptie en het witwassen van geld. Juristen en waarnemers beweren echter, dat zijn veroordeling voortkomt uit een zorgvuldig geregisseerde zaak en mediacampagne om een van de populairste politici in Brazilië te weerhouden van deelname aan de presidentsverkiezingen van dit jaar.

'Als ze niet willen dat ik een (presidentiële) kandidaat ben, ga naar de stembus en stem tegen mij. Maak geen kunstgrepen en trucs om mijn kandidatuur te voorkomen', vertelde Lula aan zijn juridische en media-critici.

Lula's twee ambtstermijnen werden gekenmerkt door sociale programma's, waarbij miljoenen Brazilianen uit de armoede werden gehaald en het land uit de VN World Hunger Map werd verwijderd. Een van zijn meest ambitieuze en succesvolle programma's is Bolsa Familia. Het werd gelanceerd in 2003 en verstrekte stipendia aan gezinnen die onder de armoedegrens leven. Die gezinnen moeten op hun beurt bewijzen, dat hun kinderen naar school gaan en zijn ingeënt.

Tot op heden staat Lula in alle verkiezingspeilingen van de presidentsverkiezingen bovenaan, waaronder die van Datafolha, Vox Populi, Data Poder 360, Instituto Parana, de Nationale Confederatie van Transport / MDA en Ipsos.

(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten