zondag 11 maart 2018

Venezolaanse militaire rechtbank beschuldigt 9 militairen van verraad en aanzetten tot rebellie tegen Maduro

'Er is geen concreet bewijs tegen de officieren, alleen een getuigenis op basis van vermeende inlichtingenrapporten'


Een Venezolaanse militaire rechtbank heeft zaterdag 10 maart 2018 de opdracht gegeven om zeven legerofficieren en twee sergeanten gevangen te zetten wegens beschuldiging van verraad en 'het aanzetten tot rebellie' tegen president Nicolas Maduro. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen de beschuldigde soldaten 'een gevangenisstraf van dertig jaar' opgelegd krijgen, vertelde de advocaat van de verdachten, Alonso Medina, tegen persbureau AFP. 



Alle negen - zes luitenant-kolonels, een eerste luitenant en twee sergeanten, een van hen een vrouw -  werd bevolen naar de gevangenis te worden gestuurd tijdens een hoorzitting die zaterdag aan het einde van de dag werd beëindigd, zei Medina. 'Er werd geen concreet bewijs tegen de officieren gepresenteerd, alleen een getuigenis op basis van vermeende inlichtingenrapporten', zei de advocaat.

Twee van de gearresteerden zijn bataljonscommandanten - één in Caracas, en de andere in San Cristobal, aan de grens met Colombia.


De soldaten werden op 2 maart in hechtenis genomen door militaire contraspionage agenten, beschuldigd van het behoren tot een anti-Maduro-beweging die bekend staat als de 'Beweging van de overgang naar de waardigheid van het volk', zei Medina.


De arrestaties komen meer dan een week nadat Maduro 24 gepensioneerde en actieve dienstofficieren had gedegradeerd en uit de dienst gezet. Onder hen was Raul Baduel, een minister van Defensie onder Maduro's voorganger, wijlen Hugo Chavez.

De arrestaties worden uitgevoerd als een manier om het militaire instituut onderdanig en loyaal te houden aan de zogenaamde Bolivariaanse Revolutie van de regering, zei Rocio San Miguel, een expert op het gebied van militaire aangelegenheden. 'Het grootste gevaar voor Maduro, komt van zijn generaals en admiraals', vertelde San Miguel aan AFP. 'En aangezien hij niet tegen hen kan handelen, kiest hij de officiers op het middenniveau om te zien hoe zij reageren.'

Analisten zijn van mening dat de steun van het leger de sleutel is tot het handhaven van de macht van Maduro te midden van een verslechterende crisis die honderdduizenden Venezolanen heeft verdreven en proberen het land te ontvluchten. Maduro streeft naar een tweede termijn van zes jaar bij de verkiezingen die op 20 mei worden gehouden, die meeste oppositiepartijen boycotten.

(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten