zondag 11 maart 2018

'Santokhi is bezig een dictatuur te vestigen in de VHP' - Rommelt het binnen de VHP?

Santokhi onder vuur?
'Partijleiding laat zich laat omringen door kapitaalkrachtigen en vrienden uit Lelydorp'


Volgens het Dagblad Suriname van zaterdag 10 maart 2018 neemt binnen de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) de onrust en ontevredenheid steeds meer toe, omdat de partijleiding onder voorzitterschap van Chandrikapersad Santokhi hardwerkende leden negeert en zich laat omringen door kapitaalkrachtigen en vrienden uit Lelydorp. 

Het dagblad schrijft in de afgelopen weken door verschillende bronnen te zijn benaderd over deze kwestie. Een belangrijke kwestie waaraan volgens de bronnen onmiddellijk een einde moet worden gebracht, is dat deze kapitaalkrachtige vrienden van de partijtop met hun vingers moeten afblijven en niet moeten bemoeien in aangelegenheden van partijafdelingen in verschillende districten. 

'Deze informele krachten hebben eigenlijk de leiding van de partij overgenomen. Zij dirigeren wat er allemaal gebeurt in de partij en de politieke lijn van de VHP is ook daarop gebaseerd. Een ander hekelpunt is de wijziging van een aantal punten in de partijstatuten op 11 maart, omdat deze nog geen 1½ jaar terug zijn aangepast. Wij kennen een situatie waarbij statuten van een politieke organisatie niet elk jaar worden gewijzigd. Niemand is te kwader trouw bezig. Iedereen wil een grote en sterke VHP hebben, maar het is opvallend dat met deze wijzigingen en veranderingen Santokhi bezig is een dictatuur te vestigen in de VHP. Hij wil uiteindelijk alle macht naar zich toetrekken', aldus één van de bronnen die jaren zijn krachten binnen de partij heeft gegeven.

Benadrukt wordt dat niet in de media wordt getreden om de partij te breken, maar om de gevaarlijke koers te veranderen.

Geetapersad Gangaram Panday, jurist en ex-minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, heeft op 28 februari schriftelijk zijn commentaar geleverd en zijn visie duidelijk kenbaar gemaakt over de statutenwijziging.Hij zegt, dat het gaat om 15 algemene opmerkingen, 21 opmerkingen over de statuten en 42 opmerkingen over het Huishoudelijk Reglement (HR). 'Er zijn op 6 en 7 maart langdurige besprekingen geweest met partij-juristen en het dagelijks bestuur, waarbij ik de zaken nogmaals heb toegelicht. Mij is een nieuw concept van de documenten toegezegd. Na ontvangst hiervan zal ik nagaan wat wel en wat niet is overgenomen. Afhankelijk hiervan, zal ik bekijken of ik na zondag verder in de publiciteit zal treden', stelt hij.

De huidige kernvoorzitter van Paramaribo-Noord heeft in januari 2017 zijn functie als coördinator van afdeling Paramaribo-Noord van de VHP neergelegd uit onvrede met de onheuse behandeling die hij kreeg van de partijleiding en het feit dat er geen transparantie is over de financiën van de organisatie. Gangaram Panday en de partijleiding zouden  nog steeds niet door één deur kunnen. Gangaram Panday met deze informatie geconfronteerd, ontkent noch bevestigt dit. 'De VHP is een democratische partij, waarbij eerlijkheid, oprechtheid, geloofwaardigheid, transparantie en betrouwbaarheid voor mij erg belangrijk zijn', aldus de politicus.

De bronnen verklaren verder, dat het hun opgevallen is dat door het gedrag van de partijvoorzitter verschillende prominente VHP’ers zwaar ontevreden zijn en enkelen zelfs de partij de afgelopen jaren de rug hebben toegekeerd. Als voorbeeld van personen die nauwelijks actief meer zijn in de partij worden de namen van Sharda Thakoer en Rewti Sitaram genoemd. Sharmila Mansaram en Soeciel Oemar hebben de partij verlaten en hebben zich uiteindelijk aangesloten bij de NDP.

Het is volgens de bron een bijzonderheid dat de partij in zijn 70-jarige bestaan vanaf de oprichting continu zitting heeft gehad in De Nationale Assemblee (DNA). 'Dat komt door de kracht van mensen die altijd voor de partij hebben gewerkt. Wanneer je geen werkers in een partij hebt, bestaat die partij in feite niet.' 

'Het is een moeilijk ding wat u mij daar vraagt, want ik zit nu in een vergadering en mijn hoofd is vol van al die regelgevingszaken. Ik ga u geen zinnig antwoord kunnen geven', zegt VHP-ondervoorzitter Mahinder Rathipal wanneer hij met deze informatie wordt geconfronteerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten