maandag 5 maart 2018

Brazilië: Nieuw systeem voor bananen rijpen met gecontroleerde atmosfeer

'Hermetisch afgesloten kamers voor het beheersen van de atmosfeer'

'We zijn altijd op zoek naar toepassingen van nieuwe technologie voor fruit, omdat sterker fruit zal resulteren in betere verkoopcijfers'


'De bananenteelt in Brazilië is alleen bestemd voor de binnenlandse markt. De binnenlandse prijzen zijn gunstig genoeg. omdat er voldoende vraag is. Sinds 2016 hebben we bananen gerijpt in rijpingskamers met gecontroleerde atmosfeer. We zijn altijd op zoek naar toepassingen van nieuwe technologie voor fruit, omdat we weten dat sterker fruit zal resulteren in betere verkoopcijfers en minder afval', aldus Sandro Cypriani van Frutas Fava in Brazilië. 

Hij legt uit hoe dit proces begonnen is in 2010 toen ze in Europa op zoek gingen naar nieuwe gas sensoren. 'Er is in Brazilië maar een beperkt aanbod van deze sensoren vanwege de hoge prijzen door hoge belastingen. Gespecialiseerde bedrijven in Brazilië hebben vaak niet de bereidheid te investeren in deze hoog belaste producten, omdat de afzet maar laag zou zijn in vergelijking met de hoge investeringskosten. Daarom hebben we besloten elders in de externe markt te zoeken. Zo kwamen we in contact met een distributeur in Nederland die hermetisch afgesloten kamers gebruikt voor het beheersen van de atmosfeer.'

'We leven in een duurzame wereld, dus zijn we gaan denken aan het hoge energieverbruik vanwege het terugkoelen van de rijpingskamers iedere keer wanneer we ze opendoen. Bovendien moeten we het CO2 gehalte in de kamers terugbrengen, dus niet alleen de temperatuurbeheersing was onzuinig, maar ook het ethyleen-gehalte moest iedere keer weer op peil gebracht worden. We onderzochten de mogelijkheid van gecontroleerde atmosfeer met CO2 absorptie, vocht-, zuurstof-, ethyleen- en temperatuurbeheersing in de kamers', aldus Sandro.

De banaan rijpt door naar het oogsten en zodra een banaan kan ademen, kan het rijpingsproces ook worden gestimuleerd. Sandro legt uit dat een hoog ethyleen-gehalte in combinatie met hoge temperaturen in de kamers het fruit zuur maakt.

'We begonnen te bestuderen waar dit precies voorkwam en hoe we de systemen konden automatiseren op basis van de gegevens die we de afgelopen jaren verzameld hadden, aangezien we al actief zijn in de distributie van bananen sinds de jaren 1970.' Rond die tijd begon men ook met de nieuwste technologie voor het rijpen en bewaren van fruit te werken met isolatiepanelen, ammoniak-vrije koelsystemen, gas-absorptie, filters, temperatuursensoren, luchtvochtigheids-bevorderende vernevelaars en gordijnen.

'Dit zorgde voor een duurzaam systeem met een lager energieverbruik en minder afval. We constateerden dat het fruit een lichtere pulp had, hogere brixgehalten, een lagere zuurgraad en de pulp bleef langer stevig. Nog een ander voordeel is, dat we het fruit voor een langere periode in de kamers kunnen bewaren als dat nodig is. Dus naast de vijf dagen die we nodig hebben om het fruit te rijpen, kunnen we het fruit nog veel langer bewaren in gecontroleerde atmosfeer.'

'Vandaag beschikken we over een totaal van 42 rijpingskamers, waarvan er 18 zijn uitgerust met dit nieuwe systeem. Dit jaar zijn we begonnen met het ombouwen van de overige kamers. Onze klanten zijn het resultaat van onze investeringen in het schap. We hebben meer uniforme kleuring van het fruit en een langere houdbaarheid. Hierdoor is het mogelijk om onze klanten bananen te leveren in een kleur die de wensen van de klant beter benadert.'

(Suriname Mirror/AGF)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten