maandag 5 maart 2018

Vondst cocaïne duikboot in Suriname is tweede van zijn soort aan de Atlantische kust

Een zelfde type onderzeeër werd in augustus 2014 in zijrivier van Waini-rivier, Guyana, ontdekt

Duikboot had de capaciteit om zes ton cocaïne te transporteren


De vondst vrijdag 2 maart 2016 van een kleine 'Colombiaanse' duikboot voor de smokkel van cocaïne in een kreek in het Surinaamse district Saramacca, is niet de eerste ontdekking van zo'n bijzondere onderzeeër aan de Atlantische kust. Guyana's 'Customs Anti Narcotics Unit' (CANU) en de 'Guyana Defence Force' (GDF) vonden 14 augustus 2014 een soortgelijke duikboot in een zijrivier van de Waini-rivier nabij de noordwestelijke grens van het land met Venezuela, meldde de Guyana Times, aldus de misdaadnieuws website  InsightCrime destijds.

CANU-directeur James Singh vertelde persbureau Associated Press, dat de duikboot de eerste in zijn soort was ontdekt aan de Atlantische kust en zei, dat hij geloofde dat die deel uitmaakte van een grootschalige operatie die mogelijk van plan was de zogenoemde 'semi-submersible' te gebruiken om drugs te smokkelen naar Europa of Afrika.

Het schip - dat 20 meter lang en 4 meter breed was - was gemaakt van glasvezel en bevatte een grote dieselmotor en navigatieapparatuur, meldde Carib News Desk.


Hoewel er een kamp en werkplaats werden ontdekt in de buurt van de duikboot, werden er tijdens de operatie geen arrestaties verricht. Op vrijdag 31 augustus 2014 werd een verdachte zakenman - Michael D’Anrade - aangehouden, maar die moest na een paar dagen wegens procedurele fouten en gebrek aan bewijs weer worden vrijgelaten, zo melde Kaieuteur News 2 september 2014.

Het kamp bestond uit drie structuren - accommodatie, werkplaats en generator. In de accommodatie konden ongeveer 12 personen slapen, er was ook een keuken. CANU verklaarde, dat in de werkplaats uit katrollen, elektrisch gereedschap, verf en verschillende glasvezelmaterialen werden aangetroffen. Op basis van de aanwezige items was het duidelijk, dat dit gebied werd gebruikt voor het bouwen van de SPSS (Self Propelled Semi Submersible) in de kreek, aldus INews Guyana 15 augustus 2014.

Tijdens een persconferentie verklaarde de toenmalig Guyanese president Donald Ramotar, dat de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) de lokale wetshandhaving zou helpen bij zijn onderzoek.


De Self-Propelled Semi-Submersible (SPSS) had de capaciteit om zes ton cocaïne te transporteren, zei Singh ruim twee jaar later, vrijdag 23 december 2016, en onthulde dat personen in een ander land werden aangeklaagd en gevangen gezet wegens hun banden met het vaartuig, zo schreef Stabroek News 26 december 2016. 'De onderzeeër betrok mensen buiten Guyana en van die mensen zijn sommigen aangeklaagd, met succes vervolgd en gevangengezet ...

De duikboot was op dat moment in de VS, waar deskundigen een forensische analyse uitvoerden, waarvan de resultaten de rechtshandhavingsautoriteiten zouden informeren over de nieuwe methoden die handelaren gebruiken om drugs te vervoeren. Reagerend op vragen van Stabroek News, kort nadat het Nationale Drug Strategie Masterplan 2016-2020 werd onthuld, zei Singh dat het schip naast zijn capaciteit, ook een snelheid van ongeveer 12 tot 15 knopen had.

Hij zei, dat de duikboot aan de Amerikanen was geschonken, zodat ze het beter konden onderzoeken, in de hoop dat ze in staat zouden zijn de draagkracht en het bereik van drugs te bepalen, 'omdat we het hier niet konden doen'.

Singh herhaalde, dat Guyana de taak had om meer te weten te komen over de duikboot. 'Deze duikboten zijn gebouwd om één reden en slechts één reden en dat is om drugs te vervoeren, voornamelijk cocaïne. Deze duikboot zou meer dan waarschijnlijk naar Europa of Afrika gaan, niet naar de VS ... het kamp zelf is er al minstens vijf maanden geweest op basis van de gevonden materialen', vertelde Singh de media.

(Suriname Mirror, 5 maart 2018)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten