maandag 5 maart 2018

Moorden blijven doorgaan in mijnbouwregio van Venezuela

Militairen, ambtenaren en criminele organisaties betrokken bij illegale mijnbouw


Nog een massamoord gepleegd door het leger in de mijnbouwregio van Venezuela heeft het parlement ertoe aangezet om te melden, dat het de zaak aanhangig zal maken bij internationale rechtbanken en een onderzoek zal instellen. De strijd om goud tussen militairen, overheidsfunctionarissen en criminele organisaties die betrokken zijn bij illegale mijnbouw, zou het motief kunnen zijn achter deze moorden, die zijn toegenomen te midden van de ergste economische crisis in het land en de dreiging van internationale sancties op de belangrijkste export: olie. Dit bericht InSight Crime vandaag, maandag 5 maart 2018.

Op 10 februari werden in de stad Guasipati, in de zuidoostelijke staat Bolívar, bij een Venezolaanse legeraanval op de Cicapra-mijn 18 mensen gedood. Hoewel er geen gewonde soldaten waren, beweerde de gouverneur van de staat, Justo Noguera Pietri - een ambtenaar van de Bolivariaanse Nationale Garde (Guardia Nacional Bolivariana - GNB) en onder degenen die door de Amerikaanse regering zijn gesanctioneerd wegens mensenrechtenschendingen - dat de officiers in een hinderlaag waren gelokt door een criminele bende.


'Het was een aanval op een militaire commissie [waarin] naleving van protocollen noodzakelijk was om het af te weren', zei de gouverneur, in wat de enige officiële verklaring van een overheidsfunctionaris over het incident is geweest.

Onder de slachtoffers van het bloedbad bevonden zich een vrouw, haar partner en haar 19-jarige zoon. Angelis Rodríguez Cuevas was een mijnbouwexploitant en al meer dan 15 jaar had haar familie een concessie om de Cicapra-mijn te exploiteren, die een van de meest productieve in de regio is, en waar de hoogste zuiver goud wordt verkregen.

'Rodríguez werd opgeroepen naar het ministerie van Mijnbouw in Caracas, waar ambtenaren vroegen om haar mijn op te nemen in de Orinoco Mining Arc (een transnationaal mijnbouwproject dat in februari 2016 door de regering van Nicolás Maduro werd gecreëerd).  Ze beantwoordde de dagvaarding en nam deel aan een bijeenkomst waarbij ze bereid was om te onderhandelen over de overdracht van de mijn aan de regering', vertelde Rachid Yasbeck van oppositie in de Nationale Assemblee aan InSight Crime. Zes dagen later - toen de mijnwerkers sliepen - kwam echter de militaire inval in de vroege ochtend.

Yasbeck vertelde aan RunRun.es, dat hij geloofde dat de slachtoffers werden geëxecuteerd, aangezien 11 van hen kogelwonden aan het hoofd vertoonden. Ook waren onder de doden een boer en een taxichauffeur die smokkelwaar leverden, een handel waar ze net mee begonnen waren. 'De situatie van het land leidde ertoe dat ze brandstof smokkelen en dit was hun eerste reis. Ze kwamen op donderdagmiddag aan en besloten om in de mijn te blijven slapen, omdat het donker werd, "vertelde een familielid van de slachtoffers tegen journalist Germán Dam, die melding heeft gemaakt van andere moorden in het mijngebied.

'Deze zaak heeft een diepgaand onderzoek nodig om een ​​heleboel dingen te verduidelijken, vooral die met betrekking tot de betrokkenheid van het leger', zei Yasbeck, die de staat Bolívar vertegenwoordigt.

Een week na het bloedbad, heeft het Venezolaanse parlement aangekondigd, dat het onderzoek zal beginnen en de aanwezigheid van de legerofficials die hebben deelgenomen aan de militaire operatie zal eisen. De officiële verklaring zei ook, dat de zaak 'onderhevig zal zijn aan vele internationale procedures.'

Maar, dit is niet het eerste bloedbad in de mijnbouwregio dat het Venezolaanse parlement onderzoekt.

Het bloedbad van Cicapra is slechts een van de meer dan 30 geregistreerde in de mijnbouwsteden van Bolívar in de afgelopen 12 jaar, volgens Assembleelid Américo De Grazia, die een logboek bijhield van dergelijke slachtpartijen,in gesprek met InSight Crime. Hoewel Cicapra het grootste aantal slachtoffers had, was het de slachting in Tumeremo in maart 2016 die de criminele dynamiek blootlegde die door de goudwinning wordt gegenereerd. In dat incident werden 17 mijnwerkers gedood en de deelname van zowel politieambtenaren als criminele bendes bevestigd.

Het blijft echter onduidelijk of militaire functionarissen in de buurt van de gouverneur of hoge overheidsfunctionarissen ook erbij betrokken waren.


InSight Crime Analyse


(Suriname Mirror/YouTube/InSightCrime)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten