maandag 5 maart 2018

Gezinnen in Manaus, Brazilië, wonen in huizen die twee maanden per jaar zijn overspoeld doort vies water

Tientallen jaren wonen arme mensen op oevers 148 kleine rivieren die de stad doorkruisen

(Bron foto's: Eduardo Knapp/Folhapress)


De Amazone straalvinnige harnasmeerval (Pterygoplichthys pardalis) staat bij de lokale bevolking bekend als een zeer resistente vis. Het lichaam is bedekt met een ruwe huid en het kan uit het water ademen en 'in de modder leven'. Aangezien het in overstroomde en modderige gebieden leeft, inspireerde de vis de bijnaam die aan de sloppenwijkwoningen wordt gegeven die op palen worden gebouwd: 'bodozal'. 

Duizenden mensen leven gedurende maanden in huizen zoals deze, overspoeld door vuil water tijdens het overstromingsseizoen, tussen april en juni.


'We moeten elk jaar meer dan twee maanden op onze knieën gaan of in het huis kruipen, en het water ruikt erg slecht! Dieren kruipen omhoog tussen de houten planken en ze raken verrot, het is onuitstaanbaar', zegt verkoopmedewerkster Lidiane da Silva, 38.

Cláudio Belém, van Proteção e Defesa Civil de Manaus, zegt dat huizen vaak moeten worden neergehaald. 'Als een huis valt, creëert het een domino-effect en vernietigt het verschillende andere huizen.'

Belém zegt dat Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas, 28.000 huizen heeft in risicogebieden. Al tientallen jaren wonen arme mensen op de oevers van de 148 kleine rivieren die de stad doorkruisen. De afdeling Proteção e Defesa Civil de Manaus stelt, dat tijdens het overstromingsseizoen het aantal gevallen van hepatitis, leptospirose, tyfeuze koorts, chronische diarree, dengue en darmparasieten toeneemt.

Een exclusief onderzoek door Instituto Igarapé toont aan, dat ten minste 6,4 miljoen Brazilianen hun huizen hebben verloren of sinds 2000 zijn verdreven vanwege natuurrampen, wat overeenkomt met één persoon om de twee minuten.

De toestand van Amazonas is het meest getroffen, met 840.252 mensen ontheemd in de periode, gevolgd door Santa Catarina, met 805.726. In Amazonas werd 84% van degenen die hun huis verloren of ontheemd waren geraakt veroorzaakt door overstromingen. Manaus wordt beschouwd als de 6e Braziliaanse stad met het hoogste aantal ontheemden als gevolg van natuurrampen: 59.756 - 81% hiervan als gevolg van overstromingen.

(Suriname Mirror/Folha de S. Paulo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten