zaterdag 27 januari 2018

Inheemse- en milieuorganisaties in Ecuador eisen stopzetting uitgifte mijnbouwconcessies

President Lenin Moreno heeft inheemsen beloofd geen concessies meer te verstrekken


De belangrijkste inheemse- en milieuorganisaties in Ecuador mobiliseerden zich donderdag 25 januari 2018 in Quito om een ​​einde te maken aan de exploratie en exploitatie van mijnen en er bij president Lenin Moreno op aan te dringen om zijn belofte na te komen om geen concessies meer uit te geven.

Ongeveer 300 afgevaardigden van delegaties uit vier provincies, die door de mijnbouwprojecten worden getroffen, begonnen aan een optocht die vertrok vanuit een centraal park in de hoofdstad, om de Rekenkamer en het Presidentieel Paleis van Carondelet aan te spreken, waar zij van plan waren om hun eisen in te dienen.


'We hebben drie hoofddoelen: de eerste is, dat de uitspraken van de president op 11 december, toen hij in een ontmoeting met de inheemse beweging zei dat er geen mijnbouwconcessies meer zouden worden verstrekt  en de huidige zouden worden beoordeeld, worden gerespecteerd', verklaarde  Braulio Gutiérrez van de Acción Minera-groep tegenover persbureau EFE.
Volgens de vertegenwoordiger van deze milieu-NGO, heeft het Mijnbouwkadaster op 3 januari, tegen de presidentiële belofte in, ongeveer 70.000 hectare in concessies verstrekt voor verschillende mijnbouwprojecten.

De tweede eis van de inheemse gemeenschappen, maatschappelijke- en groene organisaties, is gericht aan de Rekenkamer waar zij dossiers van zes grote mijnbouwprojecten indienden. Cascabel (in het proces van exploitatie) en  Llurimagua bevinden zich in de provincie Imbabura; Río Blanco en Loma Larga in Azuay; Panantza-San Carlos in Morona Santiago, en Mirador en Fruta del Norte in Zamora Chinchipe. Volgens de klagers zijn er 'ernstige schendingen van de mensenrechten en de natuur geweest, van watervervuiling tot aanranding, gedwongen verplaatsing en moord.'


Ten slotte 'zal een audit en milieu-toezicht op de projecten worden geëist en het ontslag van de minister van Mijnbouw, Javier Córdova, omdat hij mijnbouwtitels geeft', bevestigde de vertegenwoordiger van Acción Ecológica.

De groepen die deelnamen aan de mars pleiten voor hun oproep, dat 'ongeveer 15% van het land is uitgegeven voor mijnbouwconcessies. En de wil om het fenomeen te stoppen, vooral omdat het volgende referendum gepland voor 4 februari 'in vraag 5 zinspeelt op het verbieden van metaalmijnen in alle stadia, in beschermde gebieden, immateriële gebieden en stedelijke centra'.

In die zin overwegen ze wat er daarna zal gebeuren en roepen ze op om de afgifte van meer mijnconcessies stop te zetten en een proces van herziening van de reeds verleende concessies te starten, terwijl ze burgers vragen om waakzaam te zijn na het referendum.

'Tien jaar nadat de rechten van de natuur constitutioneel zijn, blijven we geconfronteerd met de obsessies van de mijnbouw, die het natuurlijke erfgoed van Ecuador zal vernietigen', aldus de verklaring.

(Suriname Mirror/La Vanguardia/EFE/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten