donderdag 4 januari 2018

Reddingwerkers halen 51 lichamen uit wrak van klif gestorte bus in Peru

Eén van de zes overlevenden wist uit raam bus te springen voordat die van klif reed

(Bron foto: Guadalupe Pardo/Reuters)

Overheid stelt rijverbod in voor bussen op dodelijke kustweg


Reddingwerkers hebben 51 lichamen uit het wrak van de bus gehaald die dinsdag te Pasamayo van een klif stortte in Peru. Het is een van de dodelijkste verkeersongelukken in de geschiedenis van het land, zeiden autoriteiten woensdag 3 januari 2018.

Bijna iedereen aan boord werd dinsdag gedood, nadat de passagiersbus van achteren door een vrachtwagen werd aangereden op een smal stuk snelweg bekend als de 'Duivels Bocht'. Brandweerlieden en politie werkten meer dan 24 uur aan het bergen van de doden, bonden ze vast op brancards en trokken ze met touwen de klif op.


De bus belandde op een rotsachtig, geïsoleerd stuk strand ten noorden van Lima zonder toegang tot de weg. Zes overlevenden werden naar ziekenhuizen gebracht, waaronder één man die artsen vertelde dat hij was ontsnapte door uit een raam te springen vlak voordat de bus de afgrond in viel. 'De patiënt is volkomen stabiel met slechts enkele snijwonden en een breuk in zijn arm', vertelde Dr. Victor Viru, directeur van het Chancay Hospital, aan een lokaal televisiestation.

Het dodental van de crash is gelijk aan dat van een ongeval in 2013, dat de dodelijkste is in de recente Peruaanse geschiedenis. In die crash werden 51 Quechua-indianen gedood toen de geïmproviseerde bus waarin ze reisden van een klif viel in een rivier.

Dodelijke wrakken met grote aantallen slachtoffers komen relatief frequent voor langs de wegen van Peru voor, met meer dan 2.600 doden in 2016. Bij de ongelukken gaat het vaak om bussen met voornamelijk arme Peruanen die buiten de grote steden reizen.

Transportdeskundigen geven de schuld aan een combinatie van slechte wegomstandigheden en weinig handhaving van verkeersveiligheidsvoorschriften.

President Pedro Pablo Kuczynski heeft woensdag aangekondigd, dat hij het ministerie van Transport opdracht geeft om te werken aan plannen om een ​​nabijgelegen weg verder van de klif uit te breiden, zodat bussen niet langer de 'Duivels Bocht' hoeven te gebruiken.



De weg in de buurt van de Stille Oceaan bevat 52 bochten in een stuk van slechts 22 kilometer begrensd door een lage muur van slechts 50 centimeter hoog. Er is vaak mist en is de locatie geweest van talloze ongelukken. Het ongeluk dinsdagochtend was niet de eerste keer dat het weggedeelte het toneel van dodelijke slachtoffers was, en slechts enkele uren later stierven er nog twee mensen, in een afzonderlijk ongeval.


Sinds 1990 hebben zich daar minstens 20 verkeersongelukken voorgedaan, waarvan vele met verlies van mensenlevens.

In een verklaring uitgegeven door de Rooms-Katholieke Kerk in Peru, bood paus Franciscus zijn condoleances aan en gebeden voor 'de eeuwige rust van de slachtoffers'. De paus bezoekt later deze maand Peru.

(Suriname Mirror/New York Times/Associated Press/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten