donderdag 4 januari 2018

Openbaar Ministerie Paraguay stelt onderzoek in naar eigen procureur-generaal Javier Díaz Verón

Javier Díaz Verón zou zich illegaal hebben verrijkt

Orde van Advocaten doet beroep op procureur-generaal om af te treden


Een onderzoek naar de procureur-generaal van Paraguay, Javier Díaz Verón, wordt ingesteld wegens illegale verrijking, meldden lokale media dinsdag 2 januari 2018, terwijl andere topfunctionarissen worden geconfronteerd met aanklachten en arrestaties wegens corruptie en leugens door beïnvloeding.

Kattya Gonzalez, voorzitster van de Paraguayaanse Orde van Advocaten, bevestigde de berichten vandaag tegenover het persbureau EFE en zei, dat het onderzoek het antwoord is op een klacht die haar orde in oktober aan het parket had voorgelegd. Ze voegde eraan toe, dat de klacht van haar organisatie gebaseerd is op een reeks krantenartikelen over eigendommen en bedrijven die toebehoren aan Diaz Veron en die niet kunnen worden gerechtvaardigd.


De hoogste aanklager van het land is momenteel op vakantie in Mexico, en de organisatie van Gonzalez zal publiekelijk een beroep doen op hem om af te treden in het licht van het recente onderzoek door het Paraguayaanse Openbare ministerie, het lichaam dat Veron zelf leidt.

Het nieuws komt minder dan 10 dagen nadat oppositie-politici het parlement van Paraguay hadden opgeroepen om een legale aanklacht in te dienen als reactie op beschuldigingen van 'onethisch en schandalig gedrag' van Veron. Het onderzoek werd geopend door Federico Espinoza, een Officier van Justitie die in 2014 door Veron zelf werd aangesteld als hoofd van de anticorruptie-eenheid van het Openbaar Ministerie.


Een van de laatste beschuldigingen tegen Veron kwam als onderdeel van een audio-opname met Carmelo Caballero, de rechterhand van president Horacio Cartes, en de voormalige secretaris van de aangeklaagde senator Oscar Gonzalez Daher, Raul Fernandez Lippmann. In de opname zijn Caballero en Lippmann, die toezicht houden op een congresorgaan dat toezicht houdt op gerechtelijke functionarissen en hen benoemt, te horen over 'onderhandelingen' om Veron opnieuw op de nieuwe kandidatenlijst voor drie personen voor de functie van procureur-generaal te plaatsen.

Het parket heeft al eerder huisarrest aangevraagd voor senator Oscar Gonzalez Daher en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Caballero



(Suriname Mirror/TeleSUR/Ultima Hora/TwitterYouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten