donderdag 4 januari 2018

Breeveld (DOE): 'Onbegrijpelijk dat regering geen maatregelen treft tegen verhuur woningen in vreemde valuta'

'Er dient een beter gestructureerd huisvestingsbeleid te komen'


DOE-fractieleider Carl Breeveld noemt het 'nog steeds onbegrijpelijk' dat de regering geen maatregelen treft om het verhuren van woningen in vreemde valuta aan banden te leggen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 4 januari 2018. Deze zaak is onder andere door NDP-fractieleider André Misiekaba aan de orde gesteld en de regering zou stappen ondernemen. 

Toenmalig regeringswoordvoerder Winston Lackin had tegenover de pers eind 2015 aangekondigd, dat de maatregelen binnen afzienbare tijd mochten worden verwacht. Het verbod zou onderdeel vormen van een pakket van maatregelen om burgers die hard getroffen zijn door de devaluatie van de Surinaamse dollar in november 2015 te ondersteunen.

Er dient een beter gestructureerd huisvestingsbeleid te komen, vindt Breeveld.

President Bouterse kondigde op 1 januari een nieuw vorm van woningbouwfinanciering aan. De samenleving krijgt hierover meer informatie. Breeveld is blij dat er nog een bouwfinanciering tegen gunstige voorwaarden komt, maar noemt tegelijkertijd het huisvesting beleid 'zwalkend'. Waar het geld voor de nieuwe financiering gehaald zal worden is onduidelijk, want het staat niet op de begroting 2018.

Hij stelt dat op basis van de Grondwet een Huisvestingsplan 2012-2017 was vastgesteld. In de inleiding daarvan staat dat de regering ervan overtuigd is dat door het geformuleerd beleid de actuele huisvestingsproblematiek van de samenleving structureel kan worden aangepakt. Tevens zou een basis worden gelegd voor een duurzaam huisvestingsbeleid.

Breeveld meent, dat de regering juist vanwege het huisvestingsprobleem en de ontwaarding van de Surinaamse dollar het mes moet zetten in huurprijzen in vreemde valuta. 'Het vragen van huur in buitenlandse valuta moet op de schop. Veel burgers leven onder een ondraaglijke financiële en psychische druk, alleen al maar door de bedragen die in euro's en Amerikaanse dollars worden gevraagd. Een belangrijke vraag is ook of de verhuurders belasting op de huren in vreemde valuta aan de staat betalen.' 

Of Breeveld bewust niet rept over de verkoop van woningen in euro's is niet duidelijk. Diverse makelaars bieden woningen te koop aan voor extreem veel euro's en maken koop voor lokale Surinamers welhaast onmogelijk.


(Bron: Facebook)


(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten