donderdag 6 december 2018

Vertrekkend Braziliaans president Temer lanceert nieuw regelgevend agentschap mijnbouwsector

Wijzigingen in regelgeving zullen naar verwachting investeringen in de mijnbouw stimuleren


De vertrekkende Braziliaanse president Michel Temer lanceerde woensdag 4 december 2018 een nieuw regelgevend agentschap voor de mijnbouwsector, gekoppeld aan het ministerie van Mijnbouw en Energie, met als doel de industrie van het land meer concurrerend en duurzamer te maken.

De Agencia Nacional de Minería (ANM), die het vorige nationale Departamento Nacional de Propriedade Minerária (DNPM) vervangt, heeft de opdracht gekregen 'het beheer van de minerale rijkdommen van de federale overheid te bevorderen, evenals de regulering en inspectie van activiteiten voor het gebruik van minerale hulpbronnen in het land', aldus een uitvoeringsbevel ondertekend door Temer in juli.

Het decreet, onderdeel van een bredere wijziging van de regelgeving van het land, werd vorige maand goedgekeurd door de Senaat. Veranderingen in de 50 jaar oude mijnbouwvoorschriften van Brazilië zijn ook woensdag van kracht geworden en omvatten maatregelen om mijnbouwtitels te gebruiken als garanties voor financiering. De wijzigingen zullen naar verwachting investeringen in de sector stimuleren, terwijl mijnwerkers kunnen blijven zoeken naar mineralen, zelfs als aanvragen voor productievergunningen in behandeling zijn.

De nieuwe regels omvatten ook strengere milieuregulering en de handhaving van planning van mijnsluitingen. Vanaf nu hebben mijnbouwbedrijven de verantwoordelijkheid om gebieden te herstellen die zijn aangetast door winningsactiviteiten.

De mijnbouw wordt in Brazilië gereguleerd door de Mijnbouw Code die in 1967 werd vastgesteld en door de verordeningen van 1968. Hoewel de code verschillende keren is gewijzigd, was de regelgeving tot op heden onaangeroerd gebleven.

De wettelijke aanpassingen zullen ongeveer 20.000 exploratiegebieden openen waar vergunningsaanvragen zijn gestrand of zijn opgegeven om weer te worden geveild, wat ongeveer 10% van de hangende vergunningen vertegenwoordigt, meldt de lokale krant Estadao.

Het nieuwe agentschap en de juridische wijzigingen treden slechts enkele dagen in werking voordat de extreem-rechtse president elect, Jair Bolsonaro, aantreedt op 1 januari. De aanstaande leider heeft kritiek geuit op de milieuagentschappen van de Braziliaanse overheid en zei dat hij hen van hun bevoegdheden zal ontdoen om 'overal boetes op te leggen'.

Bolsonaro heeft ook gezegd, dat hij een snelweg door het Amazone-regenwoud gaat aanleggen en dat zou zelfs geen centimeter toevoegen aan de inheemse reservaten in het gebied.

Vorige week noemde hij admiraal Bento Costa Lima Leite de Albuquerque Junior (60) als zijn minister van Mijnbouw en Energie. Deze benoeming markeert het achtste lid van de strijdkrachten bij de regering van Bolsonaro en de 20e minister benoemd tot nu toe.

(Suriname Mirror/Mining.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten