donderdag 6 december 2018

Boliviaanse president Evo Morales mag van rechtbank voor een ​​vierde termijn gaan

(Bron foto: Twitter)
Tegenstanders van Morales' eventuele vierde termijn vinden dat ongrondwettelijk


Een Boliviaanse rechtbank heeft groen licht gegeven voor president Evo Morales om voor een ​​vierde regeertermijn te gaan, wat volgens tegenstanders ongrondwettelijk is. 'De volledige kamer van de Corte Nacional Electoral heeft op grond van de jurisdictie en bevoegdheid uitgeoefend door de wet',  negen kandidaten voor de primaire verkiezingen in januari goedgekeurd, inclusief Morales, volgens de beslissing, die werd voorgelezen op een persconferentie. 

Het besluit van dinsdagavond 4 december 2018 kwam net op het moment, dat verzet tegen de kandidatuur van Morales werd opgebouwd, met demonstranten die vorige week in de hoofdstad, La Paz, marcheerden. Een algemene staking werd uitgeroepen voor donderdag tegen het herverkiezingsbod van Morales.


Morales had eerder de resultaten van een referendum in 2016 aanvaard toen 51 procent van de Boliviaanse kiezers zijn voorstel om bestaande termijnlimieten te beëindigen, verwierp. Later keerde hij zich om en zei, dat terwijl hij graag het presidentschap zou opgeven, zijn aanhangers er op aandrongen dat hij zou blijven.

Vorig jaar hief het Constitutionele Hof van het land de termijnen op, zodat Morales in 2019 voor een vierde termijn kan gaan.

Het niet aan zee grenzende Andes-land genoot relatieve welvaart en kalmte onder Morales, de eerste inheemse president van het land. Maar, zijn inspanningen om termijnlimieten te verlengen, hebben protesten in het hele land veroorzaakt, met tegenstanders die beweren, dat Morales zijn greep op macht probeert aan te scherpen.



Morales kwam aan de macht met de belofte om een ​​geschiedenis van ongelijkheid in het land aan te pakken. Energiebedrijven werden gedwongen om meer winst te delen met de staat, investeerden de opbrengsten in onderwijs en gezondheidszorg, terwijl ze de Grondwet van het land herschreven om zijn hervormingen te versnellen.

Morales verbond ook de armere periferie van de stad met de plaatsen van tewerkstelling, en tegen 2012 daalde het armoedecijfer met meer dan de helft dan een decennium daarvoor. 'Voor ons zijn we er trots op om gerechtigheid te hebben na zoveel jaren van onderdrukking', vertelde Israël, een aanhanger van Morales vorig jaar aan Al Jazeera. 'President Morales heeft laten zien dat hij een president is die loyaal is aan de sociale organisaties, de inheemse bevolking, we zijn inheems', voegde hij eraan toe.

Morales werd in januari 2006 president van Bolivia en werd de eerste leider van de inheemse gemeenschap in het land om de functie te vervullen.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/El Tiempo/El Deber/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten