donderdag 6 december 2018

Mexico-Stad heeft met Claudia Sheinbaum (56) zijn eerste vrouwelijke burgemeester

Net als nieuwe president Lopez Obrador wil Sheinbaum strijd aanbinden met corruptie


De eerste verkozen vrouwelijke burgemeester van Mexico-Stad is woensdag 5 december 2018 ingezworen voor een termijn van zes jaar. Ze geeft nu leiding aan een van 's werelds grootste steden, in een land met een diepe traditie van machismo. 

Claudia Sheinbaum, een 56-jarige wetenschapper en milieuactiviste, vond haar weg naar de overwinning in de verkiezingen van 1 juli op dezelfde anti-establishment golf die haar linkse bondgenoot en voormalige mentor aan de macht bracht, Mexico's nieuwe president Andres Manuel Lopez Obrador.


Ze herhaalde de fervente anti-corruptieboodschap van Lopez Obrador in haar inaugurele rede voor het gemeentebestuur. 'We beginnen aan een nieuw tijdperk van eerlijkheid en het uitbannen van de privileges lang genoten door topfunctionarissen', zei ze.



Ze beloofde een einde te maken aan 'de privatisering van openbare ruimten' en buitensporige boetes en belastingen in de uitgestrekte hoofdstad van meer dan acht miljoen inwoners, waarvan het grotere stedelijke gebied ongeveer 20 miljoen mensen herbergt.

Een andere vrouw diende eerder als burgemeester van de hoofdstad op tijdelijke basis - Rosario Robles, van 1999 tot 2000 - maar Sheinbaum, die een doctoraat in de natuurkunde heeft, is de eerste vrouw die op de post is gekozen.

Sheinbaum was een vroege bondgenote van Lopez Obrador, die van 2000 tot 2005 zelf burgemeester van Mexico-Stad was. Ze was een van de eerste politici die de gevestigde linkse partij van Mexico, de  Partido de la Revolución Democrática (PRD), achter zich liet en zich aansloot bij de nieuwe partij van Lopez Obrador aansloot, Morena, toen hij die formeel lanceerde in 2014.

Het jaar erop won ze een verkiezing voor districtsburgemeester van de wijk Tlalpan in Mexico-Stad, de eigen wijk van Lopez Obrador en een van de 16 'delegaties' die de stad vormen. Dat was haar lanceerplatform voor haar burgemeesterscampagne.

Maar, haar snelle opkomst is niet zonder controverse geweest. Toen een particuliere basisschool in haar district ineenstortte tijdens de aardbeving, die op 19 september 2017 Mexico trof - en 19 kinderen en 7 volwassenen de dood vonden - bleek dat de lokale overheid ongeldige bouwvergunningen had verleend aan de eigenaar van de school, die vandaag nog steeds op de vlucht is voor de wet. Een groep families van slachtoffers heeft strafrechtelijke aanklachten over de zaak ingediend en wil dat Sheinbaum wordt onderzocht. Sheinbaum ontkent heftig de verantwoordelijkheid en beschuldigt haar tegenstanders van het misbruiken van de tragedie voor politiek gewin.



(Suriname Mirror/France24/AFP/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten