donderdag 6 december 2018

Russische president Poetin spreekt zijn steun uit voor de Venezolaanse leider Nicolas Maduro

'We ondersteunen al uw acties gericht op normaliseren van de betrekkingen met de oppositie'

(Bron foto: Twitter)
President Maduro is internationaal zoekende naar financiële steun


De Russische president Vladimir Poetin sprak woensdag 5 december 2018 zijn steun uit voor de Venezolaanse leider Nicolas Maduro toen hij Moskou bezocht om financiële hulp te zoeken voor de ineenstortende economie van het socialistische land. 

Poetin, op een bijeenkomst in zijn woning buiten Moskou, vertelde Maduro: 'We ondersteunen uw inspanningen om wederzijds begrip in de samenleving te bereiken en al uw acties gericht op het normaliseren van de betrekkingen met de oppositie'. Poetin voegde daaraan toe: 'Natuurlijk veroordelen we alle acties die duidelijk terroristisch van aard zijn, pogingen om de situatie met geweld te veranderen.' 

Geraakt door lage olieprijzen, slecht beheer en de gevolgen van Amerikaanse sancties, bevindt Venezuela zich in een vrije val en Maduro zoekt steun van bondgenoten na het winnen van een tweede presidentiële termijn dit jaar.

Maduro, die het overnam na de dood van Hugo Chavez in 2013, staat onder sterke druk van de regering van de Amerikaanse president Donald Trump, die hem een ​​'dictator' noemt.



Terwijl hij de verkiezingen in mei won, erkende het grootste deel van de internationale gemeenschap de resultaten niet. Formeel begint het tweede mandaat van Maduro pas in januari volgend jaar. Maduro vertelde Poetin, dat hij zeker wist dat hun gesprekken 'goed nieuws zouden opleveren voor de samenwerking tussen onze landen en voor de economieën van onze landen'.


Poetin-woordvoerder Dmitry Peskov zei voorafgaand aan de bijeenkomst, dat Maduro specifiek naar Moskou was gereisd om Rusland - zelf het doelwit van Amerikaanse sancties - om financiële hulp te vragen. 'De gesprekken zullen gericht zijn op de hulp die het Venezolaanse leiderschap nodig heeft', zei Peskov tegen verslaggevers, die minder specifiek wilden weten hoeveel Rusland kon lenen. Hij zei dat de economische situatie in het Latijns-Amerikaanse land moeilijk bleef, maar merkte 'tekenen van een verbeterende dynamiek' op.

Venezuela, dat is opgeschrikt door dodelijke protesten en economische chaos, rekent op Russische steun te midden van een groeiend internationaal isolement.


De tekorten aan voedsel en medicijnen hebben geleid tot een uittocht van zo'n twee miljoen mensen. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt volgend jaar een hyperinflatie van 10 miljoen procent.

Na gesprekken vorig jaar tussen Maduro en Poetin, stemde Rusland, de belangrijkste crediteur van Venezuela, in met de herstructurering van $ 3,15 miljard schuld van een lening die Caracas in 2011 had afgesloten om de aankoop van Russische wapens te financieren.

Geheel geïsoleerd van de internationale gemeenschap probeert Maduro nu de steun van zijn bondgenoten te ondersteunen. Hij was op bezoek in Moskou nadat hij zijn Turkse tegenhanger Recep Tayyip Erdogan in Caracas had ontvangen.

Rusland en Venezuela genieten van een lange geschiedenis van banden en Maduro's voorganger Chavez, bekend om zijn gepassioneerde tirades tegen de Verenigde Staten, was een graag geziene gast in het Kremlin.

(Suriname Mirror/AFP/TASS/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten