donderdag 6 december 2018

Politie in Medellin doodt 'Puntilla', een van de meest prominente drugsbaronnen van Colombia

Oscar Pachon (55) 'Puntilla' leidde het 'Puntilleros'-kartel en was meest gezochte drugsbaron

Pachon had banden hoog in Colombia's nationale politiek, het rechtssysteem en zelfs het Congres


De politie in Medellin heeft dinsdag 4 december 2018 'Puntilla' gedood, naar verluidt een van de meest prominente drugsbaronnen van Colombia en de vermeende baas van de 'Puntilleros'. 'Puntilla', wiens echte naam Oscar Pachon is, werd gedood tijdens een vuurgevecht met de politie in het welvarende district Poblado in het zuiden van Medellin. 

Na 'Otoniel', de commandant van de paramilitaire groep AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia), werd 'Puntilla' beschouwd als Colombia's meest gezochte drugsbaron die de belangrijkste routes van drugshandel naar Venezuela en Brazilië beheerde. 

De 55-jarige begon zijn criminele carrière voor het Medellin-kartel in de jaren 1980 en werd de meest prominente drugsbaron in de oostelijke vlaktes na de arrestatie van zijn medewerker, 'El Loco Barrera', in 2012. Tot de arrestatie van El Loco Barrera, was Puntilla in staat om een ​​relatief normaal leven te leiden en deed zich voor als een legitieme zakenman en veehouder. 


Puntilla rees naar de top van Colombia's drugshandel, naar verluidt door het gebruik van El Loco Barrera's verlaten routes en het aangaan van strategische allianties met de regionale paramilitaire groepen, 'Otoniel' en de late EPL (Ejército Popular de Liberación)-bevelhebber 'Megateo'. Hij werd gearresteerd in februari 2016, maar een jaar later vrijgelaten nadat een rechter vond dat de aanklager er niet in was geslaagd om een ​​zaak op te bouwen die de opsluiting van de vermeende drugsbaron verdiende.

Het was pas na zijn arrestatie, dat autoriteiten begonnen met het verwijzen naar de verschillende paramilitaire groepen in verband met 'Puntilla' als een organisatie, de 'Puntilleros'. Terwijl hij in de gevangenis zat, ontdekten de autoriteiten dat de vermeende drugsbaron banden had hoog in Colombia's nationale politiek, het rechtssysteem en zelfs het Congres.



In april 2016 vonden autoriteiten bij toeval $ 200.000 in contanten in de auto van een Congreslid. Op het moment van de vondst werd de auto met het geld, dat naar verluidt toebehoorde aan 'Puntilla', bestuurd door de zoon van het Congreslid.

De politie probeerde 'Puntilla' te arresteren sinds zijn controversiële vrijlating en vond hem dinsdag in een luxe appartement in Medellin waar hij werd doodgeschoten, naar verluidt terwijl hij zich tegen zijn arrestatie verzette.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/La Verdad Noticias/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten